Във Великобритания нарекоха Су-25СМ3 „летящ огнедишащ танк“

Русия разполага с „летящ огнедишащ танк“ с модерни оръжия.

Така британското издание Daily Express реагира на кадрите от тренировъчни маневри на модернизирания Су-25CM3, публикувани в интернет.

Този щурмовак, както се отбелязва в материала, е един от най-използваните руски бойни самолети. Участвал е в много въоръжени конфликти, а прякорът „летящ танк“ се дължи на тежката му броня и високата надеждност, пише „Российская газета“.

Британските журналисти са особено впечатлени от използването на нови оръжия от щурмовика.

„Кадрите показват изстрелването на ракети. Те тръгват към небето, оставяйки след себе си дълга бяла следа“, пишат авторите.

Въздушната поддръжка на сухопътните сили е основната цел на Су-25. Разработен през 1970-те години, самолетът е способен да открива и унищожава враг буквално в една атака, като същевременно подържа огън по противника.

„Развитието на оръжейната технология почти изпрати щурмовака в пенсия, но серия от модернизации направи възможно решаването на проблемите, свързани с целесъобразността на експлоатацията на самолета. Сега Су-25СМ3 стана много по-универсален, има възможност да използва разширена гама бомби и ракети“, обобщава изданието.

Авторите също така отбелязват, че при обновяването на самолета конструкторите са използвали опита от приложението му в Сирия.

източник:

Pin It on Pinterest