Върху какво се издигат днешните забележителности в Москва?

Градската управа събаря огромен съветски хотел, за да построи парк; затваря най-големия открит басейн, за да пресъздаде прочута катедрала и разрушава древна Триумфална арка, за да изгради нова визия на Москва.

Държавният исторически музей

Свободни източници; Михаил Джапаридзе/ТАСС

Една от най-емблематичните сгради на Червения площад е построена през 1872-1883 г. на мястото на централната аптека на града. Тя представлява здание от края на XVII в. в бароков стил и се използва основно за лекции на Императорския московски университет (известен днес като Московския държавен университет). В средата на XIX в. сградата вече е запусната и академичният комплекс е преместен на съседната ул. „Моховая“. Освободеният парцел е разпределен за изграждането на музея.

Мавзолеят на Владимир Ленин

Мавзолей на Владимир Ленин: Търговия на Червения площад 1886 - 1889 г. (вляво); наши дни (вдясно)

Мавзолей на Владимир Ленин: Търговия на Червения площад 1886 – 1889 г. (вляво); наши дни (вдясно)„Шерер, Набгольц и Кº“/МАММ/МДФ; Сергей Кисельов/Агенция „Москва“

Гробницата на руския революционен лидер се появява на главния площад на страната през 1924 година. Първоначално мавзолеят е направен от дърво, а през 1930 г. конструкцията е заменена с гранитна версия. По време на строителството на Червения площад архитектите правят някои промени. Така например, паметникът на Минин и Пожарски, който се издига до входа на ГУМ-а, е преместен по-близо до катедралата „Св. Василий Блажени“. На тази снимка, направена през 1886 г., край стената на Кремъл можете да видите временния пазар, който работи, докато се строи ГУМ-ът.

Катедралата „Св. Христос Спасител“

Катедрала

Катедрала „Христос Спасител“: Басейн „Москва“, 1960 г. (вляво); Москва в снимки 2017 (вдясно)Сергей Савостянов/ТАСС

Катедралата на Руската православна църква е разрушена през 1931 г., за да се отвори място за Двореца на Съветите. Тази дързък сталинистки небостъргач, обаче, така и не е реализиран и през 1960 г. на негово място е отворен най-големият съветски плувен басейн на открито. През 1990-те басейнът е разрушен и на негово място е изградено карбоново копие на известната древна катедрала.

Паркът „Зарядие“

Парк

Парк „Зарядие: Изглед към Кремъл (вляво); Изглед към катедралата „Свети Василий“ през парк „Зарядие“ в Москва (вдясно)Неизвестен автор/MAMM/МДФ/Legion Media

Едва допреди няколко години тук се издига огромен съветски хотел и концертна зала на име „Русия“. През 1970-те той е един от най-големите в света: побира 5300 гости едновременно. През 1990-те хотелът започва да работи на загуба и е взето решение да бъде разрушен, а на негово място да бъде издигнат… друг огромен хотел. След дълги дискусии обаче територията точно до Кремъл и Червения площад в крайна сметка е превърната в парк с „висящ мост“. Паркът е кръстен на историческия квартал „Зарядие“. Открит е през 2017 година.

Крайбрежната улица „Кримская“ и паркът Музеон

Гледка от Кримския мост, 1997 г. и наши дни

Гледка от Кримския мост, 1997 г. и наши дниАлександр Тупицин; Legion Media

Друга популярна забележителност се намира близо до Третяковската галерия на ул. „Кримски вал“. В съветските времена тук има вернисаж на съвременни художници. Крайбрежната улица става пешеходна зона едва през 2013 година. Изграден е парк с фонтани, велоалеи и „хълмове“ за скейтъри. Търговците на произведения на изкуството днес излагат картини в нови будки с артистични „вълнисти“ покриви.

„Москва Сити“

Свободни източници; Getty Images

Бизнес центърът на руската столица, който се вижда от почти всяка точка на града, се строи от средата на 1990-те. Преди тези небостъргачи тук има индустриални зони и общежития за работници. През 1970-те на това място е построена изложбената зала „Експоцентър“. След разпадането на СССР градските архитекти предлагат теренът да бъде превърнат в бизнес района на града. Днес тук има не само офис сгради, но и жилищни райони, гигантски мол (който е построен след отказа от плановете да се изгради най-високият небостъргач в Европа) и наблюдателна площадка на 89-ия етаж.

Триумфалната арка

Свободни източници; Ведяшкин Сергей/Агенция „Москва“

Паметникът в чест на победата над Наполеон е открит в Москва през 1834 година. Той обаче се намира на друго място – край жп гарата „Белоруски”“. Площадът край гарата е реконструиран през 1936 г., а триумфалната арка е демонтирана. По време на Великата отечествена война нейните чугунени колони са претопени за нуждите на армията. В средата на 1960-те реплика на Триумфалната арка е монтирана на „Кутузовски проспект“, до новия музей „Бородинската битка“, посветен на Великата отечествена война. Някои запазени елементи на старата арка все още се съхраняват в Музея на архитектурата.

Площад „Тверская застава“

1920-те и наши дни

1920-те и наши дниСвободни източници; Кирил Калиников/Sputnik

А ето как се е променил площадът край Белоруската жп гара, една от най-красивите в Москва. В края на XIX в. тук минава трамвайна линия, точно през Триумфалната арка. Днес тук е поместено малко площадче с паметник на писателя Максим Горки. А трамвайната линия заобикаля площада.

Сталинският небостъргач на „Красние ворота“

1896 г. и наши дни

1896 г. и наши дниПетър Павлов/MAMM/MDF; Владимир Трефилов/Sputnik

Един от седемте небостъргача, построени в сталински имперски стил през 1947-1953 година. Днес е невъзможно да си представим Москва без тези небостъргачи! Сградата е уникална и заради факта, че входът на метростанцията „Красная ворота“ (Червената врата) се намира в самата сграда.

Мястото обаче е красиво и преди да бъде издигнат небостъргачът. До 1927 г. тук се намира „Красная ворота“ – триумфална арка от 1709 г., построена по заповед на Петър I в чест на победата в Полтавската битка. Тя е разрушена, за да се разшири улицата. Заедно с арката градът губи и близката църква „Три светии“, а след това и къщата, където е роден великият поет Михаил Лермонтов.

Политехническият музей

Политехнически музей 1883-1884 и наши дни

Политехнически музей 1883-1884 и наши дниСвободни източници; Legion Media

Най-старият научно-технически музей в Москва е основан през 1872 година. Той е построен в руски стил край модерната метростанция „Китай город“ до древна стена. Преди това там има пазар. Стената и пазарът обаче са разрушени през 1934 г. по време на мащабна реконструкция на Москва. Днес край музея има площад с амфитеатър, но самият музей в момента се ремонтира.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest