Общество

Външно и посланикът ни в Либия г-жа Исаева, нехаят за българите в Дерна

Благодарение на д-р Мудафар Жибрил- бивш посланик на Либия в България, късно снощи екипът на novinata.bg, установихме контакт с д-р Стилян Събев

Няколко дни след опустошителното наводнение в град Дерна, Либия, където към момента над 11 000 души изгубиха живота си, българската държава в частност Министерството на външните работи не е потърсило никакъв контакт с българите живеещи в града. Парадоксален е факта, че посланикът ни в Либия г-жа Маргарита Исаева, напълно бездейства и нехае са съдбата на малцината българи живеещи в Дерна, още по-фрапиращо е, че г-жа Исаева въобще не живее в Либия, а е ситуирана в Тунис, където пък послник е мъжът и.

Ето затова от медията ни, потърсихме и установихме контакт с д-р Събев, който от 21 години работи и живее в Дерна.

Д-р Събев работи в детското отделение на окръжната болница, която пък е изградена от българската компания „Техноимпексстрой“ пред далечната 1978 година.

За апокалипсиса в Дерна

Всичко започва през нощта около 02:30-03:00 след обилните валежи се късат стените на двата язовира, които са в града. Разположението на града се дели на няколко нива и квартала. Ниската част, която всъщност е и стария град в близост до морето е напълно зялата. Към този момент, центъра е напълно развален, „мъртво-кафява“ вода е обхванала всичко, две лодки обикалят и продължават да изваждат телата на загиналите. До момента са установени над 11 000 загинали, като се очаква броя им да достигне до 20 000. Трагедията е неописуема. Д-р Събев със съпругата си живее във високата част на града, където след новоднението в рамките на 3-4 дни са нямали ток и вода.

Международната общност се активизира и ежедневно изпраща самолети с хуманитарна помощ. Турция в рамките на няколко дни е изградила полева болница, като се очаква в най-скоро време и Франция да изгради такъв тип болница.

В страната теча дарителска кампания чрез мобилните оператори.

Въпреки огромната трагедия, цяла Либия се обедини и застава зад хората от Дерна, заяви д-р Събев. Хората смирено приемат случилото се и вярват, че града ще бъде построен наново до 2 години, както заявиха властите

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest