Общество

Валери Найденов: На консултациите Радев се държа като „сватбен генерал“

Валери Найденов, политически журналист, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 24-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

На какво основание Слави Трифонов иска, но и може ли да управлява България?

   „Слави на какво основание иска, но и може ли да управлява България?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че всеки може да управлява България, защото тя е самоуправляващ се механизъм. Той продължи: „Голяма илюзия е, че като се смени следващият премиер или партиен лидер, който подрежда нещата, кой знае какво управлява. Той може да бутне държавата да завие леко, не много, а по принцип държавата е бюрократичен механизъм, който си следва своя път!“. Според журналиста в момента ИТН се опитват да придвижат държавата малко по-вдясно, което не е правилно, защото България е страната с най-големи неравенства в Европа. Данъчната ни система също е дясна.

Първото предложение на ИТН за премиер.

    Валери Найденов заяви, че уважава Николай Василев, но той е либертарианец, тоест десен утопист. В света няма общество, което дори малко да напомня за възгледите на Василев.

     „Говори се, че гласят Меглена Кунева или Антония Първанова за премиер?“, попита водещата Беновска. Найденов отговори: „Чувствам се малко неудобно при този въпрос, защото ти си в кухнята на нещата и всъщност аз трябва да питам, а ти да отговаряш за това кой ще бъде премиер!“.

Поведението на президента Радев по време на консултациите с парламентарнопредставените партии.

    „Хайде да анализираме какво каза президентът Радев, който организира едни бързи политически консултации. На срещата си с ИТН бяха дадени ценни указания от Радев, които трябва да бъдат изпълнени!“, продължи Беновска и пусна запис от срещата на Радев с ИТН от 23 юли 2021 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Румен Радев: Първо искам да Ви поздравя с изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която следва от нея съгласно нашата конституция знаете, че следва да връча първият проучвателен мандат на най-голямата ПГ. Това сте вие. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във вътрешен, и във външен план. Знаете, че българските парламент и правителство, говоря за редовно избрано правителство, имат да решават важни задачи – да продължи процеса по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат и той ще бъде внесен другата седмица, да се актуализира бюджета. Непрекъснато растат и изискванията, ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на плана за възстановяване и устойчивост, че настояват за ясен календарен срок за въглищен преход, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Тоест формулата е ясна – средства срещу реформи. Всичко това изисква формирането на устойчиво парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно оперативно, ефективно, отговорно действащо правителство. Всъщност това е най-важната задача пред българския парламент и в тази задача вие имате по сила на показаните резултати на изборите водещата роля.

   Искам да ви приветствам за това, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог и тук е изключително важно как вие виждате инструментите и механизмите за постигането на един открит конструктивен диалог с другите партии, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели, на области на възможен компромис в името на българските граждани. Затова и искам да чуя от вас каква е вашата готовност за връчване на проучвателен мандат, как вие виждате необходимата подкрепа от другите политически сили. Мога да заявя, че направих всичко възможно по най-бързия начин да бъде свикано Народното събрание, да започнат консултациите без никакво бавене, но от вас зависи и аз се надявам да имаме информация кога да бъде връчен проучвателния мандат. Задачите са неотложни, но е много важно да се даде възможност този диалог, който започнахте с партиите, да доведе до устойчиво решение. Така че тук аз мога да си позволя да не бързам с мандата, но това зависи изключително от вас и ще държа на обратна връзка как вървят консултациите. Искам да ви поздравя, че сте избрали правилното място, това е българският парламент!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     След като изслушаха записа Беновска попита: „Какво каза президентът?“. Валери Найденов отговори: „Радев каза, че той е „тамадата“ на купона, на сватбата, защото това е нещо като сватба! Друг израз е „сватбен генерал“! Иначе започна с това, че изпълнява задължения по конституция, аз също съм чел конституцията и доколкото знам неговото задължение е да връчи мандата на първата партия! Но като цяло това показва едно единство, демонстрира едно единство и протестните партии са напълно съгласни, защото се влиза в режим „всички сме срещу ГЕРБ“! Но понеже в българската политика няма постъпателно движение, праволинейно, тя е като махало и това може да се превърне в минус много скоро!“.

Ще успеят ли ИТН да съставят правителство?

    „Ще има ли правителство, ИТН се държат доста „ребром“?“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Тошко Йорданов след консултациите при президента Радев от 23-юли 2021 г.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Тошко Йорданов: Всички разбираме, че отговорността е наша, като победители в изминалите парламентарни избори. Г-н Трифонов заяви веднага, че ние тази отговорност я осъзнава и ще направим каквото се изисква от нас. Ясна е, че трябва да се опитаме да съставим правителство и парламентът да работи, защото голяма част от това, което изредихте, се случва вътре в парламента, то не е функция на МС. От друга страна искрено се надявам, че и другите политически партии, изключвам тук ГЕРБ, защото ние с тях контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме политически субекти, всеки от нас има приоритети, понякога се разминават, но истината е, че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречия с останалите политически партии. И ако всеки един политически субект надскочи някои свои политически пристрастия и точки в програмата си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало опирайки се на общите ни цели да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което дори да е плаващо по определени въпроси, което да излъчи кабинет. Ние от ИТН ще излъчим кабинет. Знаете кои политически партии поканихме на разговори, първоначално ще се срещнем с политическите им ръководства, след тези срещи и ние, и вие ще бъдем много по-наясно дали ще се състави правителство. Защото ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, вероятно отново ще се отиде на предсрочни избори. За нас това не е проблем, защото това е демократичен механизъм. Но се надявам останалите политически партии, както и при нас това, което направи г-н Трифонов, изтегляйки първото предложение за кабинет, защото имаше персонални атаки срещу предложения от нас министър-председател, ние показахме разум, не сме самовлюбени и се надяваме от другите политически партии да проявят същото. Тоест да се опрем на общи приоритети, много бързо България да има редовно правителство, след което парламентът да започне да работи по определени точки и по разграждането на този мутренски модел, в който живяхме 11 години.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   След като изслушаха Тошко Йорданов Беновска продължи: „Виждаш самочувствието на ИТН да „изчегъртат“ ГЕРБ!“. Валери Найденов отговори: „Ние виждаме класиката на политическото говорене, което е абсолютно лицемерно! Когато казват за нещо, че няма проблем, обикновено точно това е проблемът. „Още едни избори за нас не са проблем!“ – точно това е проблемът за тях, както и за останалите партии на протеста, защото на едни нови избори махалото може да мине на обратната страна. Народът обикновено гласува против тези, които държат властта и при следващи избори ще вкара в парламента партии като „Възраждане“, като „Патриотите“ и конфигурацията ще се промени радикално!“.

    Валери Найденов заяви, че ако партиите на протеста съставят правителство, те имат интерес то да изкара целия си мандат. „В името на нас, народа, или в името на техния интерес?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е крайно време да спрем да разсъждаваме с такива идеалистически понятия. Той продължи, че политиката е мръсно нещо, а политиците са изключително егоистични и агресивни личности. В момента политиците се интересуват единствено да се вкопчат във властта. Според Найдено това до голяма степен се дължи и на българската избирателна система, при която политиците се самоназначават. Политиците са се отдалечили от народа.

Новото име на коалицията на Мая Манолова, адв. Хаджигенов и Арман Бабикян.

   „Как посрещаш новото заглавие на Мая Манолова – „Ние идваме“ – да те посрещнем с цветя?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че това показва абсурда на нашата политическа система, защото в държавите с висока политическа класа няма такива имена на партии.

Твърденията за задкулисни връзки между ИТН и ДПС.

   „Къде е Ахмед Доган, той ли е „тайният диригент“?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори: „Съдейки от това, което се говори от много наблюдатели, тези, които не са апологети на ИТН, че ИТН е филиал на ДПС! Тази идеология, която се изгради покрай референдума, вече е изцяло отменена, макар че още я има в програмата на ИТН, но никой вече не го взема насеризно!“.

    Найденов разказа, че е гледал изслушването на Бойко Рашков и Янаки Стоилов в парламента по искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев и му е направило впечатление, че в изказването си представителят на ИТН изобщо не е споменал това, което пише в програмата на партията за решаване на проблема с главния прокурор, а именно той да се избира пряко от народа.

Изслушването на Бойко Рашков в парламента по поисканото предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Ожесточението срещу ГЕРБ.

   Водещата пусна в ефир диалога между Тома Биков от ГЕРБ и служебния вътрешен министър Бойко Рашков в пленарна зала от 23-ти юли 2021 г.:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Тома Биков: Само да уточня, че през 90-те години аз бях ученик, а не мутра, а Вие бяхте председател на НСС между 1995 и 1997 г. в най-мутренските години. Не знам тогава какво сте правили, но си спомням, че по едно време ви сваляхме с камъни. Аз между другото също съм бил на протести, да знаете, само че моите протести бяха срещу г- Рашков, срещу Жан Виденов.

   Второ – имам един въпрос, понеже вече не сте шеф на НСС в най-мутренските години, а сте морален стожер на нацията и казвате кой става, кой не става, кой какъв е – ами кажете кой да стане главен прокурор и да се приключва тази седянка! Очевидно имате някакви варианти, може да питате и бившия си началник на кабинета, който със списъка „Магнитски“ си подаде оставка веднага. Не, когато сте морален стожер на нацията, трябва да отговаряте и на такива въпроси. Вероятно сте ме проверили и знаете, че нямам 19 имота, а един апартамент. Въпросът ми е кой да бъде главен прокурор? Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков и на други оперативно интересни лица!

Бойко Рашков: Ще коригирам питащия, не съм бил до 1996 или 1997 г., първо съм бил заместник-директор на службата до 1995 г., после съм бил, после съм бил 6 години директор на НСС. Когато бях избран за народен представител, седях тук и се държах много по-прилично от Вас! Като депутат за 4 години съм написал повече от 100 текста по закони и мисля, че съм бил полезен за нацията. Що се касае до мутренските години, съжалявам само за едно, че тогава не се справихме с вашия лидер! Но има време!

Ива Митева: Г-н Рашков, моля към отговора на въпроса!

Бойко Рашков: От Вас зависи, дайте ми тази възможност!

Тома Биков: С нищо не се справихте г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава! С Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте, докарахте държавата до крах! Това направихте вие и сега сте дошли тук да бъдете морален стожер на тази нация! Не можете да бъдете морален стожер, защото ние помним!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Водещата попита: „Нарочно оставих всички аплодисменти в залата, за да те попитам какво е това ожесточение към Борисов?“. Валери Найденов отговори: „Като гледам тази сценка все едно гледам „Деня на мармота“, в който героите всяка сутрин се събуждат в предишния ден и предишният ден започва отново! Същата дискусия за съдебната система точно тогава се водеше и точно тогава СДС застъпваше същите позиции, каквито днес ДБ! Що се отнася до това, че г-н Рашков съжалява, че не е „изчегъртал“ тогава Бойко Борисов – тогава държавата се управляваше пряко от СИК, включително и г-н Рашков, а доколкото си спомняме всички, които тогава бяхме съзнателни, министърът на вътрешните работи беше много близък до СИК, ходеше на публични събития с тях, къркаха, Начев се казвеше! А Бойко Борисов, както всички знаем, ако не вътре, то поне беше близък на СИК в онази епоха! Той тогава беше просто собственик на една от многото охранителни фирми, охрана на Живков и на Сакскобургготски стана по-късно. Но тогава най-влиятелната групировка беше СИК и е малко смешно г-н Рашков да казва, че не я е бил „изчегъртал“. Мога да дам много конкретни примери за следствието по онова време, но само да спомена за парите на Чорни, чрез които бе ограбена Държавната кооперативна банка и следствието помогна за това нещо. Аз не искам на никого да съм съдник. Просто казвам, че всички тези дискусии на мен ми напомнят за този филм, в който всяка сутрин се събуждаш във вчерашния ден!“.

    „Но какъв ще бъде финалът на този филм „ИТН начело на държавата“?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори: „Някои оратори на мен много ми харесаха, например Христо Иванов, той говори много благо, много аргументирано, но с тази разлика, че той не предлага нищо, което да промени каквото и да било! Абсурдно е да се промени нещо в съдебната система. Може да се отрежат някои глави. Както и това за главния прокурор. С изключение на Борис Велчев нямаше главен прокурор, започвайки от Татарчев, срещу когото да не беше обявена война!“.

    „А как ще приключи войната срещу Борисов?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори: „Не знам, зависи от това доколко все още пречи!“. Така завърши разговорът между Валери Найденов и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 24-ти юли 2021 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest