Общество

В Южна Русия започнаха командно-щабните учения „Кавказ 2020“

Командно-щабните учения „Кавказ 2020“ започнаха с действията на авиацията и корабите на Каспийския флот в Южния военен окръг.

В маневрите се включиха около 80 000 руски войници и офицери и до 1000 военнослужещи от Иран, Армения, Китай, Беларус, Мианмар и Пакистан.

Изтребителната авиация в Южна Русия и Северен Кавказ бе приведена в бойна готовност. Екипажите на самолетите Су-27 и Су-30СМ застъпиха на бойно дежурство на оперативните летища в Крим и Ростовска област, както и в Краснодарския и Ставрополския край. Пилотите имаха за задача да прикриват действията на транспортната и ударната авиация, както и да отработват нанасяне на удари по наземни цели и обекти, пише „Российская газета“.

Според министерството на отбраната около 60 военно-транспортни самолета Ил-76 са били разположени на оперативните летища. Обхватът на полета на транспортните машини бе до 2000 километра.

Освен това над 30 кораба и плавателни съда от Каспийския флот излязоха в морето за разгръщане на тактически ударни групировки в позиционни райони. В състава им влязоха въоръжените с високоточни крилати ракети „Калибър“ корвети „Дагестан“, „Град Свияжск“ и малките артилерийски кораби „Астрахан“, „Волгодонск“ и „Махачкала“. Бяха задействани и базови и редови миночистачи, противодиверсионни катери от типа „Грачонок“ и „Раптор“, както и плавателни съдове от спомагателния флот. На моряците им предстои да изпълнят артилерийска стрелба по надвони и въздушни цели, както и да отработят отбраната на комуникацията и районите на икономическа дейност в Каспийско море.

Ученията „Кавказ 2020“ ще продължат до 26 септември. Практически действия на военните ще се развият на полигоните „Прудбой“, „Капустин Яр“, „Ашулук“, „Аданак“ и „Раевски“. Планират се учебни боеве на авиационните полигони „Арзгирский“ и „Копански“, както и в Черно и Каспийско море. На различни етапи от маневрите ще бъдат използвани до 250 танка, до 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори и до 200 артилерийски и реактивни системи за залпов огън.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest