В Йемен оборудваха американския Humvee с част от съветския БМП-1

В Йемен добавиха значителна огнева мощ на американския Humvee.

На бронираната кола беше монтирано бойно отделение от доставения им още по съветско време БМП-1.

Обикновено за своята полева модернизация групировките, които участват в кървавия конфликт, използват излязла от строя по различни причини военна техника. Някои от образците биват унищожени в битки, други просто се чупят. След това те се превръщат в оригинални дарители на резервни части или се използват за подобни експерименти, пише „Российская газета“.

Преглед на изображението в Twitter

Разработена през първата половина на 1960-те години, тази бойна машина със 73-мм гладкостволно полуавтоматично оръдие 2A28 „Гръм“. Поради своите характеристики и сравнително малка маса (950 кг) машината е много подходяща за подобни цели.

Кумулативните боеприпаси, включени в снаряжението, дават възможност за борба с бронирани превозни средства на разстояния до 1300 м, а осколочно-фугасните снаряди (ОФС) – до 4400 метра. Освен това разполага и с коаксиална 7,62-мм картечница ПКТ.

През последните години „Гръм“ в различни страни по света беше монтиран на лек верижен бронетранспортьор МТ-ЛБ, бронетранспортьорите БТР-60, БТР-70 и БТР-80, както и на различни автомобили, включително джипове Toyota.

Известен е и китайският верижен бронетранспортьор „Тип 85“ с кула от този тип. Той е използван от сухопътните сили на Шри Ланка в битки срещу терористите от групата „Тигри за освобождение на Тамил Еелам“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest