В Урал откриха изумруд с маса почти половин килограм

В Свердловска област миньори от „Мариинския рудник“ (структура на „Ростех“) откриха рядък изумруд с маса от 496 гр, съобщи местният информационен портал. Камъкът е оценен на $55 000, отбелязва Interfax.

По цвят изумрудът се отнася към първа категория, а по сорт – към втора.

„Ростех“

Сега в мината решават какви премии да дадат на работниците, които са открили камъка на дълбочина от 260 м в навечерието на Нова година. Те ще получат определена сума след продажбата на камъка.

„Ростех“

В най-близко време изумрудът може да влезе в резервите на Държавния фонд за скъпоценни метали и скъпоценни камъни, заяви генералният директор на „Мариинския рудник“ Евгени Василевски. Той отбеляза, че изумруди с такова качество обикновено не се използват за изготвянето на бижута, а се пазят непокътнати.

„Ростех“

Само за година в мината са открити четири камъка с високо качество. Освен половинкилограмовия изумруд са намерени още минерали с маса от 80, 174,9 и 264 грама.

Ежегодно в „Мариинския рудник“ се преработват 94 000 т руда и се добиват 150 кг изумруди, 15 кг александрити и над 5 т берили. През 2015 г. именно тук беше намерен най-редкият изумруд, наречен по-късно „Губернаторски“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest