В света назрява остър дефицит на руска пшеница

За първи път от десетилетие светът може да се окаже без руска пшеница.

На фона на настъпващата „хлебна“ криза редица ключови купувачи бързат да се запасят със суровини за в бъдеще, съобщава Bloomberg.

За да ограничи повишаването на цените на зърното, министерството на земеделието на Руската федерация преди месец предложи да се установи временна квота за износа му. Така до 30 юни от Русия не може да се изнесе повече от 7 000 000 тона. Освен това от 26 април в страната е изчерпана изцяло, а доставките на зърно в чужбина са спрени. Забраната за износ беше въведена до 1 юни.

Сега Русия продължава да доставя само на четири съседски страни от бившия СССР, пише агенцията. Отбелязва се, че ситуацията в света се усложнява от забраната за износ на пшеница и от няколко други страни. Това, според експертите, „заплашва за промени в световната търговия и поражда опасения относно недостига на храни и повишаването на цените“, отбелязва Bloomberg, цитирана от сайта fontanka.ru.

Много държави сега, от Египет до Турция, се опитват да увеличат вноса, докато това е възможно. Доскоро това търсене беше задоволено от руските доставчици, но „този прозорец бързо се затвори“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest