Общество

В СУ се създава централен офис на бъдещ хъб за интелектуална собственост и технологичен трансфер

Институтът за право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде централен офис на бъдещ хъб за интелектуална собственост и технологичен трансфер на междуинституционално ниво съвместно с Европейското патентно ведомство.

В него ще се извършва обучение, повишаване на информираността и разпространение на технологичния трансфер сред академичната общност. Целта е да се генерира растеж на регионално, европейско и международно ниво чрез трансфера на технологии и знания от научните среди към бизнеса. Също така, ще се създаде експертен капацитет в иновативната екосистема по въпросите на технологичния трансфер и комерсиализацията на научните резултати и обекти на интелектуална собственост.

Създаването на хъба беше обявено от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и председателя на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош. В разговора взеха участие председателят на българското Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова и Телмо Вилела, генерален директор на Академията за сътрудничество и патенти.

„Насърчаване развитието на иновации и компании, основани на знание са сред основните приоритети за екипа на министерството“, подчерта министър Стоянов. По думите му е много ценна обмяната на опит между България и европейската институция за открояване на най-добрите мерки в Европа. „Радвам се, че със съвместни усилия възстановихме доброто партньорство между Европейското Патентно ведомство и българската институция и се надявам, че заедно ще реализираме много общи проекти“, каза още министър Стоянов.

През месец август тази година е възстановено сътрудничество между Европейското патентно ведомство и Патентното ведомство на Република България, стана ясно по време на срещата. Антонио Кампиньош отправи специални поздравления към работата на българското Патентно ведомство, като една от много активните институции на европейско ниво.

Институтът за право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е създаден по инициатива на Стопанския факултет и Юридическия факултет на Университета.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest