Общество

В СССР има един човек, който има свръхспособност – той помни буквално всичко

Соломон Шерешевски ималневероятна способност да помни.

След бегъл поглед той може да възпроизведе по памет многоцифрена случайна последователност от числа или текст от несвързани думи.

Човек на сцената моли доброволец от публиката да излезе напред и да напише случайна последователност от числа на дъската зад него. Доброволецът изписва шест спретнати реда. Когато приключва, ораторът се взира в дългата поредица от числа за няколко секунди, след което се обръща с усмивка към публиката и възпроизвежда написаното без нито една грешка. Залата избухва в аплодисменти. Това е изпълнението на Соломон Шерешевски, който живее в СССР и прави шоу, основано на феноменалната му памет.

Шерешевски запомня буквално всичко: дълги поредици от думи, включително несвързани и смесени с чужди думи, всякакви набори от числа и цифри. В продължение на много години учените се опитват да разберат как го прави.

Кой е Соломон

Свободни източници

Историята знае само годината на раждане на бъдещия мнемонист – 1886 г., както и че е роден в град Торжок, Тверска губерния на Руската империя. Баща му е собственик на книжарница, а майка му се занимава единствено с възпитанието на сина си.

В училище учителите не забелязват особено способността на момчето да запаметява. Но той се научава да свири на цигулка и е смятан за способен музикант, на когото се предрича добра кариера. Поради внезапно заболяване обаче Соломон спира да чува с едното си ухо и се отказва от музиката.

След като завършва училище, той постъпва в медицинско училище, но след известно време напуска и там, за да свързва някак двата края – вече на 21 години има съпругата си Аида и син Михаил, които трябва да бъдат издържани. Постъпва на работа като репортер в местен вестник, където редакторът забелязва способността му да помни абсолютно всеки детайл със забележителна точност. Съветва го да проучи „таланта“ си и да се консултира със специалисти.

„Цветна“ памет

А.Р. Лурия

А.Р. ЛурияВиталий Созинов/ТАСС

Първи паметта на Соломон започва да изучава Александър Лурия, един от основателите на невропсихологията. Той пише подробно за експериментите с паметта на Шерешевски в книгата си „Малка книга за голямата памет“.

Първата задача, която Соломон трябва да изпълни при първото си участие в експериментите, е да запомни 50 думи в рамките на 30 секунди. И той се справя с лекота. Нещо повече, Шерешевски продължава да помни последователността от думи много дълго време, сякаш поставя тези знания дълбоко в паметта си.

Както обяснява самият Шерешевски, той запомня не само това, което вижда или чува, но и свързва понятията и думите с помощта на синестезията – още една феноменална особеност, която се среща при много малък брой хора на планетата.

Синестезията е способност за „едновременно усещане“, което означава, че за него всеки звук има свой собствен цвят, всяко изображение има своя различна форма и дори вкус. Тази особеност допълнително помага на Соломон да запомня по-ефективно постъпващата информация.

Близкото обкръжение на Шерешевски си спомня, че той дори увива лъжица в плат, за да не предизвиква в паметта му образи, свързани с този звук, звукът от съприкосновението ѝ с чинията.

Самата памет на Шерешевски е нещо като „таван на ума“. Точно както в британския сериал на „Би Би Си“ „Шерлок“, където Холмс, за да съхранява цялата информация, също си представя гигантска библиотека в главата си, в която се подреждат необходимите спомени. Единствената разлика между Соломон и детектива е мястото, което последният си представя. Основните места на действие на паметта му са познатите улици на родния му Торжок, на които той подрежда всичките си спомени. За да си припомни това, което му е необходимо, той се „разхожда“ по тези улици.

Турнета

Сергей Прокудин-Горски

След като осъзнава колко уникален е талантът му, Соломон не продължава да работи в редакцията на вестника. Решава да се изявява на сцената и да впечатлява публиката. Шерешевски тръгва на турне из целия СССР. Тази работа най-накрая му позволява да издържа семейството си.

По думите на Шерешевски любимата му публика са учители, лекари и студенти – тези, които могат да използват неговите техники за запаметяване в работата си. С удоволствие споделя тази информация, защото самият той цял живот се опитва да изучава собствените си способности, да търси граници и да формулира методи, чрез които другите хора да запомнят информация по-ефективно.

Между другото, единственото нещо, което Шерешевски запомня лошо, са лицата – те му се струват твърде променливи.

Опит да забрави всичко

Свободни източници

По-късно Соломон осъзнава, че феноменалната му памет има и обратна страна – такива огромни количества информация започват да се смесват едно с друго. Стига дотам, че може да свърже един звук или образ с няколко спомена едновременно. Близките му започнват да забелязват, че той е твърде непрактичен, не се ориентира в нещата и не може да общува правилно със семейството си. За пръв път в живота си се сблъсква с необходимостта да забрави нещо.

Процесът на забравяне е много по-труден за Соломон, отколкото помненето. Той също продължава да изпробва различни техники, но вече с цел да забрави нещо. Например мнемонистът пише нещо на черната дъска и веднага го изтрива, като условно премахва тази информация от паметта си. Или пък пише думи на лист хартия и го изгаря, сякаш се отървава от тази информация. Тези методи обаче не са много ефективни. Очевидно въпросът е в това, че и тук той използва същия принцип като при запомнянето на нещата – чрез образи.

Способностите на Шерешевски никога не са изследвани докрай. Същият Лурия отбелязва, че Шерешевски има ясно изразена двойственост на съзнанието, подобна на раздвоение на личността: той говори на себе си от името сякаш на двама различни души и често го прави на глас, дори ако наоколо има други хора. Въпреки това никой от тези, които изследват Шерешевски, не му открива никакви психични разстройства.

Последната публична изява на мнемониста е през 1953 г., когато интересът към личността му постепенно започва да затихва. Пет години по-късно той умира от бъбречна недостатъчност. Въпреки това формулираните от него техники за запаметяване все още се практикуват сред учители и актьори.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest