Общество

В София се проведе конференция по повод 200-годишнината от рождението на А.Б.Лобанов-Ростовски

В София се проведе конференция по повод 200-годишнината от рождението на руския дипломат, Министър на външните работи на Руската Империя (1895-1896 гг.) А.Б.Лобанов-Ростовски.

💬 „Приносът на А.Б.Лобанов-Ростовски за независимостта на Българската православна църква и формирането на младата българска държава не може да бъде надценен. Наричаха го истински приятел на България, княз-българофил. На панихидата по случай смъртта му, която бе отслужена в самото сърце на духовния живот на страната – Рилския манастир – присъства и самият княз Фердинанд“, – отбеляза в приветствието си към участниците в конференцията Посланикът на Русия в България Е.В.Митрофанова.

В събитието взеха участие руски и български историци и общественици, както и потомъкът на великия дипломат Н.Д.Лобанов-Ростовски.

***

Алексей Борисович Лобанов-Ростовски е роден на 30 декември 1824 г. във Воронежска губерния. От 1844 г. служи в Министерството на външните работи на Руската Империя. През юни 1859 г., на 34 години, той е назначен за извънреден пратеник и пълномощен министър в Османската империя. Това е рядък случай в аналите на руската дипломация.

През април 1878 г. Лобанов-Ростовски е изпратен в Истанбул вече като Извънреден и Пълномощен Посланик за преговори за сключване на споразумение между двете държави, чиито конкретни членове не се разглеждат на Берлинския конгрес.

Князът изпълнява успешно мисията в Истанбул, за което получава орден „Александър Невски“ с диамантени висулки. След това е посланик в Лондон и Виена, назначен е за посланик в Берлин, но заема поста Министър на външните работи на Руската Империя. Докато е на този пост, той почива внезапно, но оставя след себе си паметта на един от най-ефективните министри на външните работи в руската история.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest