В САЩ признаха руската ПКМ за най-добрата картечница в света

Американското издание на National Interest състави класация с топ 5 на най-добрите и смъртоносни преносими картечници в света.

На първо място експертите поставиха съветско-руската картечница „Калашников“ ПКМ.

Изданието отбелязва, че това оръжие е масово произвеждано в СССР и се доставя в световен мащаб. ПКМ се търси и е популярна поради многото си достойнства. Това е една от най-леките пълнокалибрени картечници в света, като същевременно има отлична издръжливост и надеждност.

„ПКМ е един от най-опасните видове оръжия, с които американските войски се сблъскват в чужбина“, пише в статията.

На второ място е белгийската картечница FN MAG 58, която се утвърждава като много надеждна, работейки при влажни и прашни условия. Освен това картечницата може да бъде модернизирана, а сред недостатъците ѝ се посочва голямата ѝ тежест, предаде „Известия„.

На трето място е германската MG3 и нейните модификации. Тя все още остава основна картечница на Бундесвера и има висока скорострелност.

В топ 5 ​​влиза и южноафриканската Vektor SS-77, разработена през 1977 г. и комбинираща елементи от ПКМ и FN MAG, както и израелският IMI Negev 5.56, отбелязан като единствената картечница, която може да се съревновава с ПКМ по тегло.

През март американските експерти направиха оценка на новия руски АК-203, като го определиха като смъртоносно оръжие с отлични характеристики.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest