В САЩ оцениха възможностите на руския хиперзвуков „Авангард“

Американската противоракетна отбрана не може да се противопостави на руския хиперзвуков междуконтинентален ракетен комплекс „Авангард“.

Новото оръжие на Русия има скорост 20 пъти по-голяма от скоростта на звука и е способно да маневрира, което го прави трудно за прехващане.

„Американската противоракетна отбрана е фокусирана само върху прехващането на малък брой МБР, които биха могли да бъдат изстреляни от малка страна като Северна Корея например“, заяви The National Interest, цитиран от „Российская газета“.

Въпреки че американската система за противовъздушна и противоракетна отбрана е дълбоко ешелонирана и силна, тя, както отбелязва експертът Питър Сучиу, няма да може да отблъсне едновременния удар от хиперзвукови и балистични ракети.

Като ответна мярка САЩ могат само да се противопоставят чрез развиването на собствените си хиперзвукови единици.

За първи път руският президент Владимир Путин обяви създаването на „Авангард“ през 2018 година. Когато се придвижва към целта, планиращият крилат блок на ракетата „Авангард“ е способен да маневрира с високи скорости, което го прави неуязвим за всякакви системи за ПРО (Противоракетна отбрана).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest