Общество

В Санкт Петербург се проведе грандиозният празник „Алени Платна“

На 28 юни 2024 г. в Санкт Петербург се проведе грандиозният празник „Алени Платна“, който се провежда ежегодно в чест на Последния звънец на учениците в града.

Пъстрият празник се превърна в едно от основните събития през лятото, което е очаквано не само от ученици и жители на града, но и от гостите на Северната столица.

„Алените Платна“ е голям мултимедиен спектакъл, който се организира на Нева с помощта на съвременни технологии. Пространството на акваторията, в което се провежда мероприятието, е 1,8 км на 800 метра. Кулминацията на вечерта е излизането под залповете на фойерверките на бриг „Русия“, украсен с алени платна.

📝 Випускниците от 1968 г. първи виждат тържественото преминаване на плавателни съдове по Нева. Същата вечер изпод Кировския мост се появява ескадрила катери, които се движат в церемониален строй и откриват празничното събитие. На адмиралския катер „Ленинград“ има трима випускници, които откриват тържеството.

Традицията е прекъсната в началото на 90-те години и е възобновена едва през 2005 г.

🌟 Всяка година в празничните събития участват до три милиона зрители. Сред тях са щастливи абитуриенти, техните учители и родители, жители и гости на града. През последните години има традиция да се канят на празника изявени ученици от други части на Русия. През 2024 г. Северната столица беше посетена от ученици от Донецката и Луганската народни републики, Запорожка и Херсонска област на страната ни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest