В руските градове се появиха „умни“ автобуси

Те пречат на шофьорите да пушат, да говорят по мобилните си телефони и да се разсейват.

Системата „Антинсон“ реагира дори на уморения израз на лицето на водача. И тогава – бие тревога. А в тролейбусите вече има USB портове за зареждане на смартфони. Общественият транспорт в дванадесет региона ще бъде актуализиран с модерни, удобни, икономични автобуси и тролейбуси. Това е предвидено по националния проект „Безопасни и висококачествени пътища“. Процесът вече е в ход, пише Рамблер Авто.

Автобусът няма да позволи пушене по време на шофиране.

В Белгород 58 нови автобуса ЛиАЗ ще тръгнат по най-натоварените маршрути в града. По-късно към тях ще се присъединят още 17 – със същия небесносин цвят като повечето автобуси в Белгород. Те бяха закупени по държавна програма, съгласно която регионите получават 60% отстъпка от лизинговата цена на всяко превозно средство.

На своите предшественици – а в Белгород няма градски транспорт, по-стар от десет години, – тези превозни средства приличат само на външен вид. Основната разлика е в оборудването и новата техника.

Ако в Белгород на пътниците все още им предстои да оценят новите автобуси на ЛиАЗ, то в Перм те тръгнаха по градските маршрути още това лято. Местните веднага забелязаха разликите от предишните машини. Влизането и излизането от тях е много по-удобно, няма нужда да се изкачват стълби.

На линия – „Адмирал“

В градовете се появиха и нископодови тролейбуси – „Адмирали“. По-рано те можеха да се видят само в Санкт Петербург, а сега ще се движат по улиците на Омск и Иваново, където пътниците вече успяха да се качат на първите от тях.

Харесаха ги както ученици, така и възрастни. Те имат USB портове за зареждане на смартфони, както и способност да се заобикалят всякакви препятствия. Автономния им ход достига 400 метра. Докато Иваново получи само пет „Адмирала“, се очаква доставка на още 26 автомобила по федералната програма „Безопасни и висококачествени пътища“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest