В Руския културно-информационен център в София се състоя конференция „77 години от Победата и нейните поуки за днешния свят“

В мероприятието взеха участие български учени, общественници и членове на неправителствени организации, както и представители на Посолството на Русия в България.
Както отбеляза в своето слово проф. Васил Проданов, духът на Победата днес ни е необходим повече от всякога. Мечтата на Хитлер бе Русия да бъде унищожена и никога повече да не се изправи, но се случи точно обратното – затова скоро ще празнуваме Деня на Победата, подчерта на своя ред председател на Българския антифашистски съюз Евгений Белий.
Наблегвайки на запазване на историческата истина, проф. Искра Баева разкри тезата, че опитите да се докаже „принудително“ участие на България във войната срещу фашистска Германия са несъстоятелни – такова е било желанието на новото българско правителство и най-вече на българския народ, който е искал да излезе от позорния образ на помагача на Третия райх.
Да го помним и ние днес и да не забравяме поуките на тази страшна война – това мнение застъпиха участниците в конференцията.

Pin It on Pinterest