В руската тундра се разхожда бяла мечка, на чиято козина пише „Т-34“

Учените изясняват къде е заснето видеото с бялата мечка, на чийто хълбок неизвестни лица са написали с боя „Т-34“, сподели пред РИА „Новости“ Анатолий Кочнев, старши научен сътрудник от Лабораторията по екология на млекопитаещите към Института за биологични проблеми на Севера от Далекоизточното отделение на РАН.

В понеделник сътрудникът на WWF на Чукотка Сергей Каври публикува видео, заснето от колата му. На него се вижда как покрай пътя върви бяла мечка, на чийто хълбок с черна боя е написано „Т-34“. Видеото коментира и Кочнев, който изяснява къде са заснети кадрите.

„За момента не е ясно къде е заснето видеото. Не знам такива места на Чукотка. Тази година имаше суматоха с белите мечки на Нова Земя, възможно е там да са предприели мерки за тази зима: улавяне, обездвижване, а тъй като там с това не се занимават учени, то може да има и „шегаджии“. Във Facebook обърнах вниманието към темата на сътрудника от Института по проблеми на екологията и еволюцията „А. Н. Северцов“ към РАН и на резервата „Остров Врангел“ на Чукотка. Може да е станало там“, отбеляза Кочнев.

По негови думи, ако това е обикновена боя, то тя бързо ще се отмие.

„През 1960-те години учените на о. Врангел опитали с боя да маркират белите мечки, рисували внимателно номера отстрани. Но мечките се изтърквали: когато се топи ледът и те плават, се изчистват. Но на първо време, докато не се изчисти, ще му е трудно да ловува“, каза събеседникът.

Той отбеляза, че въпросът препраща към самото отношение към мечките. „Това видео първоначално е пратено от чукотски ловец, чукчите искат да ловуват бели мечки, но зоозащитниците са против – наричат ги бракониери и така нататък. А всъщност ловците имат доста повече уважение към животните, отколкото тези, които са изрисували хълбока на мечката. Такова отношение само вреди на животните“, отбеляза Кочнев.

Властите в Архангелска област на 9 февруари взеха решение да въведат извънредно положение на архипелага Нова Земя заради небивалото струпване на бели мечки около населените места. Отбелязват се случаи на агресивно поведение на дивите животни: нападане на хора, проникване в жилища и служебни помещения.

Белите мечки обитават приполярните области в Северното полукълбо на Земята. Чукотската популация е смятана за най-голямата в света. Звярът е вписан в Международната Червена книга и в Червената книга на Русия. Видът бавно се размножава, а сред малките има висока смъртност. Освен това в последно време заради затоплянето и топенето на ледовете на мечките им е все по-трудно да ловуват, затова видът се смята за уязвим.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest