Общество

В Русия започна производството на комплекси за защита от високоточно оръжие

Централният научноизследователски институт по точно машиностроене на държавната корпорация „Ростех“ започна серийното производство на унифицирани комплекси за защита от високоточно оръжие за най-новата военна техника.

Както съобщават от пресслужбата на „Ростех“, изделието е предназначено за защита на тежката огнеметна система ТОС-2, разузнавателните машини ПРП-5, както и комплексите за автоматизирано управление на артилерия „Завет-Д“, пише „Российская газета“.

В състава на комплекса влизат датчици за предупреждение за атака, апаратура за управление и индикация, пускови устройства, както и аерозолни боеприпаси. Комплексът може да защитава техниката от високоточно оръжие с лазерно, оптично, топлинно и радиолокационно насочване.

Странно е, разбира се, че защитата е предвидена само за огнеметната система, разузнавателните машини и комплексите за автоматизирано управление на артилерията. А бронетехниката? Всъщност и тя ще бъде защитена. Става дума не за принципно нова, а за обикновена димна, или както я наричат – аерозолна завеса, в която аерозолните димове се образуват от нов химичен състав. Танковете вече имат такава защита и тя се нарича „Туча“.

„По време на атака на противника комплексът определя заплахата и „скрива“ техниката зад завеса от комбинирани смущения. Благодарение на това боеприпасът губи конктакт с целта, отклонява се от курса на атака и продължава полет „на сляпо“ – в инерционен режим без точно насочване към целта. Изпитанията показаха, че комплексът може да защитава техниката по време бой и в марш от ракети на противотанкови комплекси, както и от атака от въздуха с високоточни авиационни средства за поразяване“, отбеляза индустриалният директор на клъстера за въоръжение, боеприпаси и специална химия на „Ростех“ Бекхан Оздоев.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest