В Русия за първи път намериха мумия на пещерна мечка

При предишни разкопки са намирани само черепи и кости, а от тази особа е запазен даже носът.

Овчарите на северни елени на Големия Ляховски остров (част от Якутия, много студена и отдалечена руска територия) за първи път в историята намериха съхранено цяло тяло на древна мечка – това съобщават на сайта на Североизточния федерален университет.

„На този етап това е първата и единствена находка по рода си – цял мечи труп с меки тъкани. Той е напълно запазен, всички вътрешни органи са на място. По снимките се вижда, че дори носът на мечката е запазен. По-рано са намирали само черепа и костите“, това заявява завеждащата университетската лаборатория по Молекулярна палеонтология Елена Григориева.Североизточен федерален университет „М.К.Амосова“

Пещерната мечка е праисторически вид, живял в Евразия в средния и късния период на Плейстоцена (епоха, започнала преди 2588 години и приключила преди 11 700 години – бел. ред.), който измира преди около 15 000 години. По предварителни данни се смята, че мечката може да е живяла в периода от 22 000 до 39 500 години назад във времето, съобщават от The Siberian Times. Точната възраст на находката все още не е потвърдена от учените, уточняват на уебсайта на университета.

Намерената мечка ще бъде изучавана от сътрудници на лабораторията на Музея за мамути и молекулярна палеонтология на Североизточния федерален университет заедно с руски и чуждестранни колеги.Североизточен федерален университет „М.К.Амосова“

„Предстои ни да изследваме трупа на мечка, като прилагаме всички съвременни методи за научни изследвания – молекулярно-генетични, клетъчни, микробиологични и други“, това казва Григориева.

По думите ѝ изследванията ще бъдат толкова мащабни, колкото при изучаването на женската на Малоляховския мамут, който също така бе намерен на един от островите в Якутия през 2012 година. Тогава учените успяха да определят, че възрастта на женския мамут е около 29 000 години, като тя има 9 деца и едно от тях най-вероятно умира при раждането. Женската умира на възраст от 67 години (средната продължителност на мамутите е 60-65 години – бел. ред.) – тя е паднала в дупка, увредила костите си и не могла да излезе оттам. 

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest