Общество

В Русия текат реки не само от вода, но и от камъни. Виждали ли сте ги?

Представете си насип камъни, които под въздействието на гравитацията буквално“текат“ по планинските склонове в долините.

Така изглеждат каменните реки – под тях наистина има вода.

В Урал и Сибир има необичайни природни пейзажи – каменни реки. Експертите ги наричат ​​куруми или курумници. Обикновено се образуват в планински райони, където има промени в надморската височина. Това са купища камъни, които бавно се движат от върховете и образуват „корито“.

Нерели

НерелиПавел Кузмичов

Срещнахме ги, докато се разхождахме по платото Путорана, но това все пак бяха малки каменни реки. Оказва се, че най-голямата каменна река в света е в Урал!

Къде в Русия може да видите каменни реки?

В Урал, в националния парк Таганай, каменна река се простира на 6 километра, а ширината ѝ достига 700 метра. Теглото на най-големите камъни достига 10 тона. Това е най-големият каменен насип в света.

Златоуст, Челябинска област, Южен Урал

Златоуст, Челябинска област, Южен УралСветлана Зайцева/Getty Images

В същото време Голямата каменна река си прилича с обикновените реки и по наличието на вода. На дълбочина от няколко метра стотици потоци текат точно под камъните и когато вървите по каменната река, можете да чуете шума на водата.

Между другото, сред тези камъни в Таганай има и авантюрин.

Национален парк Таганай, Южен Урал

Национален парк Таганай, Южен УралLegion Media

Каменни реки има и в други части на Урал и Сибир, много от тях са разположени на труднодостъпни места сред планините на тайгата. И така, в подножието на планината Голям Иремел в Башкирия (също Южен Урал, на границата с Челябинска област) има необичайна река Тигин.

Нейната особеност е, че по-голямата част от нея минава под каменните реки около 6 км. И след това се превръща в обикновена река. Подобни каменни реки има в Пермския край, близо до планината Мартай и в Саянските планини в Южен Сибир.

Голяма каменна река от авантюрин

Голяма каменна река от авантюринAlxleo 74 (CC BY-SA)

Но освен това понякога каменни реки се срещат и в европейската част на страната. В северозападна Русия се намира отдалеченият остров Гогланд във Финския залив. Тук живеят няколко семейства, които работят на фаровете и метеорологичните станции. Каменни реки има по целия остров. Представляват заоблени камъни без растителност.

Как се появяват каменните реки?

Северен Урал

Северен УралLegion Media

Има няколко версии за произхода на този природен феномен. Най-често срещаните свързват каменните реки с последната ледникова епоха.

Преди около 10 000 години върховете на планините са покрити с ледници и когато започват да се топят, планинските камъни бавно започват да се свличат надолу. По-нататък камъните се срутват, образуват се отломки, върху които след това падат следващите камъни и т.н.

Остров Гогланд, Фински залив

Остров Гогланд, Фински заливАлексей Даничев/Sputnik

Отлокмите все още се движат. Скоростта на движението им е от няколко сантиметра до половин метър годишно.

Моля, обърнете внимание – тези реки практически не са обрасли с дървета.

Ето защо трябва да вървите по каменните реки много внимателно, по-добре е да стъпвате върху камъни, обрасли с мъх, тъй като те са по-стабилни.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest