В Русия ще тестват вертолета Ка-52М „Алигатор“ с нови оръжия

В Русия се планират тестове на модернизирания вертолет Ка-52М „Алигатор“, на който ще бъдат монтирани нови оръжия.

Това съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на портала за обществени поръчки. По-специално стана известно, че Националният център за хеликоптерно инженерство „Мил и Камов“, е публикувал информация за закупуване, производство и тестване на два Ка-52М. Тези прототипи са създадени на базата на серийните вертолети „Алигатор“, пише „Российская газета“.

Модифицираните машини имат нови системи за навигация и прицелване, както и система за контрол на стрелбата и комуникационна система. Освен това се говори и за въоръжаване с нова крилата ракета. Появява се под името „изделие 305“. В същото време цената на работата се оценява на около 153,5 млн. рубли ($2,2 млн.).

Още през 2020 г. серийните вертолети трябва да преминат модернизация, а крайната дата за тестване на експерименталния Ка-52М е определена за края на септември 2022 година.

Модернизацията на вертолета Ка-52 ще позволи използването на нови оръжия и разпознаване на цели на по-голямо разстояние. Също така, Ка-52М ще бъде оборудван с допълнителни резервоари за гориво, което ще увеличи радиуса на машината. В същото време хеликоптерът ще запази бившия планер, който се е доказал като добър.

Ка-52 „Алигатор“ е разузнавателен и ударен хеликоптер, който е в състояние да извършва бойни мисии при всякакви климатични условия и по всяко време на деня. Може да се използва не само за унищожаване на танкове, военна техника и жива сила на противника, но и за борба с вражески вертолети и други летателни апарати.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest