Общество

В Русия ще строят многоетажни сгради от дърво

Първите дървени многоетажни постройки ще се появят в Русия още през тази година.

Пилотният проект стартира във Вологодска област, съобщи председателят на Асоциацията по дървено жилищно строителство (АДД) Дмитрий Руденко.

По думите на Руденко в момента специалистите съгласуват издигането на две сгради в гр. Сокол. Ако одобрят провеждането на работите, още до края на годината в областта могат да се боявят четириетажни дървени сгради. Преди време предлагаха строеж на дървен жилищен блок в Москва, но към момента тази инициатива е отложена, пише „Российская газета“.

„Мнозина считат, че животът в дървен блок е опасен поради риск от пожари. Но от научна гледна точка не е толкова страшно. Началната температура на възпламеняване е 270 градуса по Целзий, тоест дървената конструкция със сигурност не може да се запали от искра“, поясни старши специалист от научнотехническия отдел на АДД Владимир Стоянов.

Той добави, че по време на пожар дървесината не губи якостта си. Конструкцията обгаря, но отвътре си остава здрава. Докато металът, например, губи здравината си при пожар.

Според Руденко от Сахалин, Красноярския край, Мурманска и Иркутска области вече постъпват запитвания за строеж на дървени жилищни сгради, пише Mail.ru.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest