Общество

В Русия стартира масовата ваксинация срещу коронавирус

Жителите на страната могат безплатно да се имунизират с една от двете регистрирани ваксини – „Спутник V“ или „Эпиваккорона“.

Масовата ваксинация на всички желаещи категории от населението започна в Русия от 18 януари. Руснаците могат безплатно да се имунизират с една от двете регистрирани ваксини – „Спутник V“ или „Эпиваккорона“, пише ТАСС.

На 10 декември 2020 г. в страната започна мащабна ваксинация, в която възможност да си поставят някой от препаратите имаха медици, учители, хора с хронически заболявания и някои други категории граждани. На 13 януари президентът Владимир Путин нареди да започне и повсеместната ваксинация в Русия. Също тогава профилният вицепремиер Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб по борба с инфекцията, заяви, че всичко в страната е готово за преход към масова ваксинация от 18 януари.

По нейни думи около 2,1 млн. дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция ще постъпят в гражданско обращение до края на януари. Вицепремиерът отбеляза още, че Русия разполага с необходимите ресурси за безплатна ваксинация на населението си срещу коронавирус, независимо от нивата на популационния имунитет. Главното е гражданите да проявят желание да се ваксинират, а също така да „спазват мерките за собствена безопасност, които са извънредно важни, особено в днешните условия“, подчерта Голикова.

Според ръководителя на Роспотребнадзор Анна Попова ваксинацията трябва да бъде организирана така, че до началото на есенния епидемичен сезон да има изграден колективен имунитет. При това, по нейни думи, през първата година могат да бъдат имунизирани 60% от населението на Русия.

Към момента в Русия има регистрирани две ваксини срещу коронавирус – „Спутник V“, разработена от институт „Гамалея“,  както и „Эпиваккорона“ – от научния център „Вектор“. Още една ваксина е създадена от Федералния научен център за изследвания и разработки на имунибиологически препарати „М.П. Чумаков“ към РАН.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest