В Русия създадоха „всевиждащо око“ за спецназа

Централният научноизследователски институт ЦНИИ „Циклон“ (част от холдинга „Росэлектроника“) създаде универсален прибор за наблюдение и разузнаване без аналог в страната.

Оборудването е предназначено за подразделенията на спецназа и позволява откриване на хора и оборудване, независимо от времето на деня и метеорологичните условия, пише „Российская газета“.

Устройството „Сич“ („Сыч“) съчетава функциите на термовизионна камера, телевизор и лазерен далекомер. В него има и вграден цифров магнитен компас и модул за спътникова навигация.

Устройството е налично в две модификации – със среден и голям обсег. Те се различават по термовизионния модул. „Сыч-ПР-С“ използва неохлаждаем канал, който работи в диапазона от 8-12 милимикрона. Той позволява разпознаване на хора и техника на дистанция съответно 1,5 и 2,5 км. При „Сыч-ПР-Д“ е охлаждаем топловизор, със спектрален диапазон 3-5 nm, а обхватът на откриване е два пъти по-голям.

„Вграденият лазерен далекомер работи в 100 м до 5 км. Оборудването е преминало заводски изпитания, серийното производство се планира да започне до края на годината“, каза генералният директор на ЦНИИ „Циклон“ Пьотър Ковальов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest