В Русия създадоха устройство, което открива коронавирус във въздуха

Заводът в Красногорск „А. А. Зверев“ (КМЗ, част от „Швабе“, „Ростех“) представи на форума „Армия-2020“ първото устройство в Русия за откриване на вируси във въздуха, включително коронавирус, каза в интервю за РИА „Новости“ изпълнителният директор на предприятието Александър Новиков.

Според него „Детектор-БИО“ също е способен да открива бактерии и токсини.

„Това е съвместна разработка с изследователския център по епидемиология и микробиология на министерството на здравеопазването на Русия ‘Н. Ф. Гамалей’. С помощта на такова устройство автоматичният анализ на въздушна проба отнема от десет до 30 минути, в зависимост от концентрацията на патогени и други фактори“, каза Новиков.

Държавните тестове на устройството бяха завършени през юни, сертифицирането му тепърва се подготвя, така че е рано да се говори за поръчки. „Въпреки това ние имаме максимална готовност и, ако е необходимо, сме готови да произведем толкова, колкото трябва за клиента. Важно е това устройство да реагира на различни патогени във въздуха, така че да може да се използва както за граждански цели, така и за осигуряване на биологична безопасност“, отбеляза генералният директор на завода.

Както обясниха за РИА „Новости“ от пресслужбата на холдинга „Швабе“, „Детектор-БИО“ е уникална държавна разработка. Устройството е в състояние да открива едновременно до 86 инфекциозни агенти от вирусна и бактериална природа, както и токсини в околния въздух, в напълно автоматичен режим.

Анализът се извършва чрез два независими метода – полимеразна верижна реакция в реално време и имунофлуоресценция. Устройството е проектирано да гарантира безопасността на местата с голяма концентрация на хора, по време на масови събития, в инфраструктурни съоръжения, в метрото, на летищата, жп гарите и транспортните центрове.

В рамките на технологичното партньорство между „Ростех“ и министерството на здравеопазването на Русия, „Швабе“ действа като интеграционен център за индустриално производство на разработки за биологична безопасност, направени от водещи научни организации и прототипи на продукти, създадени с участието на малкия и среден бизнес.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest