В Русия създадоха тренажори за летци от ново поколение

В Центъра за научно-технически услуги (ЦНТУ) „Динамика“ приключиха мащабни опитно-конструкторски работи (ОКР), предприети за нуждите на министерството на отбраната с цел разработване и внедряване на перспективни технологии за създаване на авиационни технически средства за обучение (ТСО) от ново поколение, се посочва в съобщение на компанията.

В рамките на ОКР са създадени 30 опитни образци на авиационни ТСО с различни нива на сложност, някои от които са създадени за първи път в Русия. Така за първи път бяха създадени опитни образци на учебно-тренировъчни комплекси (УТК), включително тренажори с най-висока категория на сложност на динамична платформа за подготовка на вертолети Ми-28Н, Ми-8МТВ-5-1, Ми-8АМТШ, Ка-226В, Ми-26 и „Ансат-У“, , предаде ТВ „Звезда“.

„В състава на опитните образци на УТК на вертолетите Ми-28Н, Ми-8АМТШ и Ми-8МТВ-5-1 влизат комплексен тренажор със система за подвижност, тренажор за авионавигатор, комплекс за моделиране на тактическа обстановка и автоматизирани обучаващи системи (АОС) за теоретична подготовка на летателен и инженерно-технически състав. В състава на опитните образци на УТК на вертолетите Ми-26, Ка-226В и „Ансат-У“ влизат комплексен тренажор със система за мобилност и АОС за теоретична подготовка. Тренажорът за екипажа на хеликоптера Ми-26 има важна допълнителна опция – възможност за отработване на умения за работа с товари на външно окачване“, заявиха от компанията.

При създаването на комплексите са използвани подходящи проверени математически модели на движение на летателни апарати, системи за визуализация с безпрецедентно качество на изображението, ефективни силови конструкции, почти изцяло изработени от композитни материали и технологии за виртуална реалност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest