Общество

В Русия създадоха свръхзвуков космически кораб

Руските инженери проектираха самолет за междуконтинентални полети в стратосферата.

Той може да се определи и като условен аналог на британския Skylon.

Стратолетът е проектиран в Казанския национален изследователски технически университет „Туполев“. Той има фюзелаж с крила, хоризонтални стабилизатори отпред и отзад, комбиниран ракетен или въздушно-ракетен двигател и ускорителен блок, пише „Новости ВПК“.

Тази компоновка, според разработчиците, позволява да се създаде самолет, отличаващ се с висок полезен товар и способност да се издига в небето за много кратко време. Проектът може да се счита за условен аналог на британския Skylon, който се очаква да извърши първия си полет в средата на десетилетието.

Преимуществото на руския самолет пред него е двустепенният принцип на полета, благодарение на който се смята, че ще може да се намали масата на зарежданото гориво на последната степен и да се увеличи полезният товар.

Освен това в Русия се разработва носител за многократна употребаоборудван с възвръщаема степен. Неин прототип ще бъде направен края на 2022 година. По-рано беше съобщено, че инженерите са започнали да създават двигател за перспективен носител.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest