Общество

В Русия създадоха нова защита за танкове

В Русия разработиха нов боеприпас за защита от високоточни оръжия, която ще повиши издръжливостта на бронетехниката на бойното поле. Той е 76-мм калибър с маса от 2,8 кг.

Това съобщи пресслужбата на държавната корпорация „Ростех“, а с работата над проекта се занимават сътрудници от Центералния научноизследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИточмаш). Идеята на изобретението се свежда до това, че при възникване на заплаха защитният снаряд изстрелва и създава завеса аерозолно-диполни смущения. Те „заслепяват“ системата за насочване на вражеските високоточни боеприпаси. При това плътността на комбинираната завеса срещу боеприпаси с лазерно, оптично, топлинно и радиолокационно насочване е 1,5 пъти по-висока, отколкото при аналозите.

https://tvzvezda.ru/news/2021641025-TfI3R.html/player/

Боеприпасите могат да се използват както за съществуващи образци бронетехника, така и за перспективни. Действието им ще бъде представено за първи път в рамките на международния военнотехнически форум „Армия 2021“. Планира се държавните изпитания да приключат тази година, пише „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest