Общество

В Русия създадоха най-далекобойния снайпер в света

Оръжието ще може да поразява цели на разстояние до 7 км и ще промени пазара на снайперски пушки.

В края на август 2021 г. корпорация Lobaev Arms разкри, че е приключила разработването на първата версия на снайпера DXL-5 – пушката с най-голям обсег в света, която ще може да поразява цели на дистанция до 7 километра.

Компанията ще изпрати оръжието на тестове през ноември 2021 г., а през февруари 2022 г. Lobaev Arms ще достави първата партида DXL-5 на неизвестенн чуждестранен клиент. Засега руската армия не е поръчала и не е проявила интерес към оръжието.

„Руската армия вече си има съветските СВД и снайперските пушки „Корд“ и няма нужда от нови. Ние имаме договор с чуждестранен партньор за разработването DXL-5 от калибър .50 BMG, както и инвестиции за създаването на муниции от ново поколение, които драстично ще увеличат снайперските възможности“, каза Влад Лобаев, главен инженер и собственик на корпорация Lobaev Arms

За да видим нещата в цифри, тези муниции ще позволят на стрелеца, който обикновено поразява цели на разстояние от 1 км до 2 км, незабавно да поразява обекти на до 3 км. Стрелец, който пък работи на разстояние от 2,5 км, ще може да поразява цели на до 4 километра.

Същевременно спортната версията на военния снайпер DXL-5, зареден с ново поколение муниции (които се разработват в момента), ще може да поразява цели на до 7 км.

„Създадохме четири типа муниции от различни калибри. Ще тестваме всеки през ноември (2021 г.) на платформата DXL-5 и ще изберем двата най-подходящи за прецизна и смъртоносна стрелба на такива големи разстояния“, отбеляза Лобаев.

Каква е нуждата от такава пушка?

В момента за най-мощните пушки на пазара се смятат снайперите от калибър .50 BMG. Най-известните са тези, създадени от Barrett Firearms Manufacturing.

Пушките имат едни от най-мощните муниции на пазара, които позволяват на натовските военни да изваждат от строя бронеавтомобили на разстояние от 2 до 3 километра. Основният недостатък на оръжието е точността – има от 1,5 до 2 MOA (минута от ъгъла) на тази дистанция. Тези цифри означават, че изстрелите могат потенциално да минат половин метър встрани. Това е основната причина .50 BMG да са чудесни за бронеавтомобили и неподходящи за снайперисти с камуфлаж.

„Всички модерни снайперски пушки, муниции и платформи са достигнали физическия си лимит и рекордите по обсег на стрелба вече стават случайност. Армиите се нуждаят от последователно оръжие за снайперисти, което ще им позволи да изпълняват операциите си по-ефективно в условията на войните през XXI век. По-просто казано, да стоят по-далеч от вражеските снайперисти и да ги ликвидират от дистанция, на която врага не ги забелязва“, каза Иван Алексеев, бивш снайперист от руските спецназ.

Първата компания, която представи на пазара такава пушка с голям стрелкови обсег и муниции от ново поколение, ще подпише договори за милиони.

Lobaev Arms твърдят, че от февруари 2022 г. снайпера DXL-5 от калибър .50 BMG ще струва $25 000 (21 000 евро) за единица. Модификацията, която може да поразява цели на до 7 км, ще струва повече поради своята уникалност.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest