В Русия разработиха материал за прикриване на военна техника в снежни преспи

Руски учени са разработили радиоабсорбиращ материал, който може да намали обхвата на откриване на военна техника през зимата с три до четири пъти. Изобретението се основава на нанотехнологиите и е готово за серийно производство.

Според РИА „Новости“ в холдинга „Роселектроника“ е създаден нов материал за камуфлаж в снежни райони на базата на нишки с наноструктуриран феромагнитен микропроводник, пише „Российская газета“.

Материалът има коефициент на отражение 0,5% и абсорбира електромагнитното излъчване на радара с 99,5%, отразената вълна не позволява на вражеския радар да определи маскирания обект. В резултат на това обхватът за откриване на военна техника от разузнавателни радари, както и от тактически самолети и хеликоптери за нападение, е намален с 3,5-4 пъти.

Освен това новият камуфлаж е издръжлив, устойчив на климатични влияния при ниски температури.

Наскоро командирът на 11-ти американски кавалерийски танков полк, полковник Скот Удуърд, призна превъзходството на руските системи за радиоелектронна борба (РЕБ), припомня „Российская газета“. Според него новите радиолокатори могат да „засекат“ врага независимо от камуфлажа. Особено уязвими са танковете и бронираните превозни средства, оборудвани с активни системи за защита от противотанкови управляеми ракети. Причината за това са датчици и радари за откриване на летящи боеприпаси.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest