В Русия разработиха бронежилетка без аналог

Руските инженери в областта на отбраната разработиха най-здравия свръхмолекулен полиетилен, който се планира да бъде използван за производството на куршумонепробиваеми бронежилетки.

Пластини, направени от такъв материал, могат да спрат фрагмент, летящ със скорост до 670 м/с, а също така издържат на удара на автоматични куршуми.

Отбелязва се, че от новия полиетилен са получени свръхлеки композитни материали и на основата на новата технология вече са произведени първите бронежилетки. По време на тяхното производство е използван за първи път методът на намотката. Новият материал получи названието „Супернишка“; той ще се използва в средствата за индивидуална бронезащита, които ще заменят комплекта „Ратник“, пише „Российская газета“.

При това руският материал е по-лек и по-здрав от аналози от рода на израелския UD или американската органична пластмаса на основата на кевлар, отбелязва вестникът на руското министерство на отбраната „Красная звезда“. Израелският UD задържа фрагменти, летящи със скорост не по-голяма от 630 м/с, а американската арамидна органична пластмаса – 480 м/с.

Друга отличителна черта на руската полиетиленова композитна броня е способността да спира куршуми от автоматичния калибър. В чуждестранни образци за изпълнение на такава задача се комбинират полиетиленовите бронематериали и свръхтвърди керамични пластини.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest