Общество

В Русия раразботват единна ваксина срещу COVID-19 и грип

Държавният научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ разработва ваксина, която ще предпазва както от коронавируса на SARS-CoV-2, така и от грип.

„Разработката обединява ваксина срещу коронавирус и сезонен грип, над това в момента се работи в центъра“, заяви на 21 октомври директорът на учреждението Ринат Максютов на заседание на дискусионния клуб „Валдай“, съобщава РИА „Новости“.

Припомняме, че комбинацията от грип и коронавирус е много опасна. Наскоро учени от университета в Ливърпул откриха, че ако се разболеете първо от едното, а веднага след това от другото, рискът от смърт се увеличава 6 пъти. Междувременно в Русия се провежда активна ваксинация срещу грип, пише fotanka.ru.

На 14 октомври президентът Путин обяви регистрацията на ваксината срещу коронавирус „ЭпиВакКорона“, разработена от „Вектор“. Това е вторият руски препарат за профилактика на инфекцията (първият, „Спутник-V“ от Център „Гамалея“ бе регистриран в началото на август). Пострегистрационните изпитания на „ЭпиВакКорона“ ще продължат с участието на 40 000 доброволци, включително хора над 60 години и страдащи от хронични заболявания. Препаратът може да бъде пуснат в гражданско обращение от 1 януари.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest