Общество

В Русия пуснаха телефон, защитен срещу подслушване – какво знаем за него?

Смартфон с функция за изключване на камерата и микрофона, работещ с руска операционна система, ще получат руските силови структури и държавни служители.

Версия на устройството, базирана на Android 11, вече може да се купи в руските магазини само за 230 евро.

Основната характеристика на смартфона AYYA T1 е функцията за механично изключване на камерата и микрофона. Той е разработен от руската компания „Смартекосистема“, едно от дъщерните дружества на държавната корпорация „Ростех“.

„Отстрани на смартфона има специален бутон. Когато го натиснем, се изключват камерата и микрофонът, съответно никой не може да ви гледа или да ви подслушва. Може спокойно да говорите за всякакви неща. Освен това търсачките и социалните мрежи няма да ви показват контекстуална реклама на базата на чутото. Това е и защита срещу хакери, които биха могли да разбият устройството ви и да подслушват разговора ви“, разказва генералният директор на „Смартекосистема“ Владислав Иванов.

Той уточнява, че устройството е снабдено с отделен светлинен индикатор, който известява собственика на смартофона, когато камерата е включена.

Смартфонът е с осемядрен процесор Helio P70 на тайванската компания MediaTek и 6,5-инчов екран с честота на обновяване 60 гигахерца. Оперативната му памет е 4 гигабайта, а основната – 64 гигабайта. Устройството има две основни камери по 12 и 5 мегапиксела с цифрова стабилизация на изображението. В смартфона има NFC и датчик за пръстов отпечатък. Батерията е 4000 мА/ч. Има и функция за бързо зареждане.„Ростех“

„Смартекосистема“ има договор за доставка на 500 от тези устройства на министерството на отбраната, като в бъдеще броят може да достигне 500 000, съобщи „Комерсант“, като цитира свои източници. Иванов заяви, че „не може да потвърди“ тази информация и допълни, че версията на смартфона, базирана на руска операционна система, действително ще бъде предложена за доставка в силовите структури и в държавните органи.

Смартфонът за държавните служители и силовите ведомства ще работи на базата на руска операционна система. „Смартекосистема“ в момента тества как работи устройството с руската OS Аврора, разработена от „Ростелеком“, съобщи Иванов.

„Аврора“ беше разработена през 2019 г. на базата на закупената финландска OS Sailfish. Тази мобилна платформа позволява на компаниите и институциите да следят служителите си и дистанционно да управляват техните смартфони. С нейна помощ клиентите могат да инсталират на устройствата на служителите си актуализации, пароли, както и да следят движението на персонала си.

Смартфонът се тества и с други операционни системи, като например OS Kaspersky на руския разработчик на антивирусен софтуер „Лаборатория Касперски“.

Версията AYYA T1 за обикновените потребители на OS Android 11 вече се продава в руските вериги за електроника и техника „М.Видео“ и „Елдорадо“.

Устройството може да се закупи в черен или в зелен цвят, като в комплекта влизат и защитно стъкло и силиконов калъф. Цената му е 19 000 рубли (230 евро).

„Целта ни е да направим качествено руско защитено мобилно устройство. Да, са нашия телефон няма да можете да правите висококачествени художествени снимки, но целите му са други. Искаме да останем максимално дружелюбен и полезен бранд за широк кръг от хора, за които е важна поверителността, затова и се позиционирахме в достъпен ценови сегмент“, посочва Иванов.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest