Общество

В Русия правят снайперска пушка, която ще стреля на 7 км

Това ще бъде най-далекобойното оръжие за спецназовци в света с хиперзвукови патрони, с което в бъдеще могат да се сдобият всички военни подразделения.

На няколко часа с кола от Москва се намира неголямото градче Таруса, където се намира малка едноетажна сграда с табела Lobaev Arms. На пръв поглед къщата изглежда обикновена, но зад вратите ѝ се намира завод, в който се произвеждат едни от най-мощните снайперски винтовки в света.

Тук в началото на юни 2020 г. започна производството на първата в света снайперска винтовка, която може да поразява цели на разстояние 6-7 км (в момента абсолютният световен рекорд също се държи от компания Lobaev Arms с изстрел на 4217 м от пушката СВЛК-14 „Сумрак“). Разработката се казва DXL-5 и това ще бъде единственото оръжие, което ще дава на стрелците възможността ефективно да унищожават враговете си зад линията на хоризонта, която човек вижда от височината на собствения си ръст.

Разработчикът на винтовката Влад Лобаев обяснява, че е достатъчно да се изкачиш на хълм или на втори-трети етаж на сграда, на около 10 м височина, и пред очите ти се открива гледка от над 11 км. Колкото по-високо си, толкова по-далеч ти е линията на хоризонта

Какво знаем за DXL-5

DXL-5 ще стане идейно и техническо развитие на винтовката СВЛК-14С, която получи прозвището „Сумрак“ заради мощта си.СВЛК-14

СВЛК-14 „Сумрак“Lobaev Arms

„Сумрак“ е създаден в единични екземпляри, като колите Ferrari или Porsche, за ценители на високоточните пушки и за професионалните снайперисти, които се състезават в майсторска стрелба на големи разстояния“, сподели пред Russia Beyond главният инженер на Lobaev Arms Юрий Синичкин.

„Сумрак“ е създаден за патрони .408 CheyTac (10,Зx77 мм), които още при излитането от цевта се насочват към целта със скорост от над 900 м/сек. При това за DXL-5 разработват нов боеприпас с барутен заряд, който ще позволи на куршума да лети със скорост над пет пъти по-висока от тази на звука (над 1500 м/сек).

Такава нужда се обяснява съвсем просто: при скорост на полета на куршума от 900 м той ще може да порази целта на 7 км разстояние за 8 секунди. Тоест врагът ще успее да избяга, че даже и да изпие едно кафе. Затова за новата високоточна винтовка е необходим боеприпас, който лети със скорост поне 1,5 км/сек.

„Например мощта на този патрон прави на решето метална релса с дебелина от 3 см. Представете си какво ще стане, ако такъв снаряд попадне в противника? Никаква бронежилетка няма да го спаси“, отбеляза инженерът.

Бъдещият патрон е предвиден за унищожаване на врага в най-мощна броня от шести клас на защита. Казано просто, такава бронежилетка може да бъде пробита само от противотанкови винтовки от времето на Втората световна (например противотанковото самозарядно оръжие на Симонов с 14,5-мм патрон) или аналогично по мощ, но не и по обсег и точност оръжие.

Разработката DXL-5 за световни рекорди се извършва в „единичен“ екземпляр. Това оръжие ще бъде колекционерско, както и колите от лукс-клас. Серийният модел също ще работи на ултраголеми разстояния от около 5 км.

„За да обучи човек да стреля на 2-2,5 км и да унищожава терористи на такива дистанции, на държавата ѝ трябват поне 2-3 години. Винтовката ни ще направи работата срещу враговете на такива разстояния „ежедневна рутина“ и ще я опрости до невъзможното. Иначе казано, това е и целта: работата на професионалистите да стане по-ефективна и по-проста“, добави Влад Лобаев.

Според него заради карантината, свързана с пандемията от COVID-19, заводските изпитания на DXL-5 са прехвърлени от есента за зимата на 2020 година. Щом новата винтовка потвърди дееспособността и техническите си възможности, ще поканят спецкомисия на изпитанията, която да регистрира рекорда.

Същевременно разработките на Lobaev Arms не са под гриф „секретно“ и за разлика от АК-12 те могат безпроблемно да бъдат закупени поединично и да се приемат на въоръжение от всяко подразделение. За това какъв ще бъде „армейският“ DXL-5 и колко ще струва на чуждестранния поръчител ще стане известно в началото на 2021 г. според резултатите от научно-изследователските работи и военните изпитания.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest