В Русия попълват стратегическите горски запаси

Федерална агенция по горите ще отпусне 56,5 млн. рубли (624 000 евро) за попълване на Федералния фонд за семена на горски растения.

Предвижда се отпуснатите средства да бъдат използвани за закупуване на 7 т семена от бор, смърч и лиственица.

Това ще позволи организиране на възстановяването и залесяването на горите в регионите на страната, дори при случаи на извънредни ситуации и природни бедствия, съобщиха от пресслужбата на министерството на природните ресурси и екологията, пише РИА „Новости“.

Според министерството на първо място ще бъдат закупени малки иглолистни дървета, които ще бъдат депозирани във федералния фонд в подмосковския град Пушкино. През 2023 г. се планира закупуване на семена на кедър, чието съхранение ще бъде организирано в Сибирския федерален окръг.

Федералният фонд за семена на горски растения работи от 2007 година. Създаден е за подпомагане на региони с ограничени възможности, както и за такива, пострадали от природни бедствия. За целия период на функциониране на фонда са закупени над 23 т семена. Съществуващият стратегически запас позволява възстановяване на горите във всеки регион на страната.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest