В Русия откриха перфектни стъклени пулове за древна настолна игра от времето на Римската империя

При строителството на автомобилния път „Приморское полукольцо“ в Калининградска област откриха древната настолна игра Ludus latrunkulorum, която е била популярна през I-IV век сл. н. ера.

Археолозите откриха още монети, керамични съдове и кехлибарени мъниста, съобщиха от пресслужбата на Управлението на федералните автомобилни пътища „Северо-Запад“.

„Находките са открити от археолози на територията на строителството на новия участък от „Приморское полукольцо“, където през III-VII в. сл.н.е. е имало некропол. Тук вече са намерени много предмети от бронз, сребърни фибули, висулки от ръкохватки на кинжали – кехлибарени мъниста, много предмети от въоръжението, римски монети, керамични съдове и др. Най-удивителната находка са стъклени пулове, използвани за игра на лудус латрункулорум, популярна през I-IV в. сл.н.е.“, предаде РИА „Новости“ съобщението на пресслужбата.sevzap.rosavtodor.ru

По думите на ръководителя на арехологическите разкопки и служител в института по археология към Руската академия на науките (РАН) Константин Скворцов, тази игра е нещо средно между шашки и шахмат. Тя е била разпространена на територията на Римската империя и днешна Германия, Полша и скандинавските страни. Древните автори я споменават много пъти, но правилата не са ясни. Находката се счита за уникална – почти сто пула от римско стъкло са идеално съхранени в торбичка. За Калининградска област това случай е първи от 170 години насам, пише „Взгляд“.

От пресслужбата отбелязаха, че разкопките са стартирали в началото на август. Площта на изследвания участък е над 8000 кв. метра. Археологическите работи ще продължат поне 6 месеца, а всички артефакти ще бъдат предадени на държавните музеи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest