В Русия откриха нов сорт орехи, които се чупят с ръка

Биолозите от Самарския университет откриха два нови сорта орехи, които могат да издържат на студ и суша, както и да бъдат счупени, ако човек просто ги стисне в ръката си, съобщиха от пресслужбата на висшето учебно заведение.

„Учените от Самарския национален изследователски университет ‘Академик С. П. Корольов’ в хода на селекционерска работа изведоха два нови сорта орех с уникални качества: те издържат на неблагоприятните метеорологични условия на Средното Поволжие, а черупката им е толкова крехка, че няма нужда от чук или клещи за чупенето им – за да стигнете до вкусната ядка, е достатъчно просто да ги стиснете в ръка“, пише в съобщението на университета, цитирано от РИА „Новости“.

Според заместник-директора на Ботаническата градина на Самарския университет, селекционерът на орехи Александър Помогайбин, когото пресслужбата цитира, новите сортове издържат на студове и суша, както и на замръзване. „Плодовете узряват през септември, но понякога и към началото на октомври. Освен това самарските орехи се напукват при леко натискане и можете да ги счупите, като буквално ги стиснете в ръка. Ние планираме да патентоваме този сорт, а заявлението за патента вече е подадено. Сортовете получиха имената „Самарец“ и „Волжанин“, каза Помогайбин, цитиран от „Взгляд“.

По информация на пресслужбата при извеждането на новите сортове е използван най-простият способ за селекция – кръстосано опрашване. Селекционерската работа се е провела в Ботаническата градина в участъка за орехи, които вече наброяват над 900 дървета. Отбелязва се, че самарските сортове имат приятен вкус и не горчат.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest