В резултат на предателство операцията на Азербайджан за бързо завземане на територията на Нагорни Карабах се провали

В резултат на предателство операцията на Азербайджан за бързо завземане на територията на Нагорни Карабах се провали.

Генерал от Генералния щаб на Азербайджан, който е заподозрян в сътрудничество с руските специални служби, беше задържан в републиката в режим на строга сигурност. Това съобщава телеграмният канал „ВЧК-ОГПУ“.

Той участва в развитието на Карабахската операция и две седмици преди нейното начало предаде подробна информация (включително точните пътища на настъплението) на руската страна. Допълнителна информация чрез ФСБ на Руската федерация беше съобщена на арменската страна, която успя да се подготви напълно за атаката на врага. Според източника генералът на Генералния щаб на Азербайджан е бил вербуван чрез племенника си, който прави бизнес в Москва. Взаимодействието се осъществява изключително въз основа на финансова награда.

Източникът разказа подробности за вербуването на генералния щаб на Азербайджан от руските специални служби. Първото взаимодействие се състоя, когато генералът започна да предава информация за доставките на оръжие на Израел до Азербайджан, включително чрез Турция.Комуникацията мина през племенника на генерала, който живее в Москва и има доста голям бизнес с цветя. Следващата стъпка беше предаването на подробни планове за настъплението на Карабах.

След предаването на тези данни от Русия на арменската страна, тя успя да разположи минни полета, оръжия, оборудване и т.н. точно на местата на подготвената офанзива. В резултат на това елитният корпус, който беше специално подготвен за нападението над Карабах, претърпя сериозни загуби. Беше възможно идентифицирането и задържането на генерала благодарение на информацията, събрана от турското разузнаване. Предателството обаче нанесе почти непоправими щети на самата операция, подкопа морала сред военните, пише канал Telegram.

източник: knews.kg

превод: novinata.bg

Pin It on Pinterest