Общество

В памет на първия човек в открития космос: университет край Москва беше кръстен на Алексей Леонов

Паметна плоча беше открита на фасадата на Колежа за космическо машиностроене и технологии към Техническия университет.

Събитието се състоя според указ на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, а тържествената церемония по откриването се проведе по времето на работно посещение на губернатора в Корольов, съобщава „360“.

Техническият университет в подмосковския гр. Корольов носи името на летеца-космонавт на СССР и двукратен Герой на Съветския съюз Алексей Леонов, съобщава Sputnik.

Организаторите на мероприятието посветиха откриването на плочата, на което се събраха студенти и преподаватели на ВУЗ-а, на космонавтите Олег Кононенко и Константин Козеев.

Алексей Леонов е първият човек, излязъл в открития космос. На 19 март 1965 г. той провежда 12 минути извън пределите на космическия кораб и успява успешно да се върне, въпреки възникналите проблеми със скафандъра му. За заслугите си космонавтът двукратно е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.

След тежко боледуване на 11 октомври тази година Леонов почина на 86-годишна възраст. Легендарният космонавт беше погребан на Федералното военно мемориално гробище в Митищи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest