В Новосибирск за първи път извършиха операция по имплантиране на керамична кост

Специалисти от новосибирския Научноизследователски институт (НИИ) по травматология и ортопедия „Я.Л. Цивян“ първи в Русия започнаха да правят операции по смяна на скочна кост (талус) на човек с керамична, разказа пред журналисти научният сътрудник от учреждението, ортопед-травматолог и доктор на медицинските науки Игор Пахомов.

Той поясни, че първата пациентка е била жителка на Омск, при която талусът, който предава цялата тежест на тялото върху стъпалото, се е счупил заради асептична некроза. Лекарите провели стандартната за такива случаи операция по сливане на стъпалото с пищяла (артродеза на глезена), но костите не се слели, пише РИА „Новости“.

„Потокът от такива болни е постоянен. Операцията по артродеза има своите усложнения, но и просто не удовлетворява нашите пациенти, имайки предвид високите изисквания и развитието на технологиите (…) Ние, обосновавайки се юридически, предложихме тази операция (ендопротезиране) на нашите пациенти. Получихме много добри резултати и решихме да продължим практиката“, каза Пахомов.

Той поясни, че керамичният талус се изготвя за пациентите съвместно с томския завод Moje keramic implantate на основата на съвременни методи за 3D-моделиране. Това отнема месец, а операцията се извършва за два часа и половина. До 4 седмици жената започнала да ходи, а цялостната рехабилитация отнела 3 месеца.

„С помощта на тази ендопротеза не само запазихме на практика пълния обем движения, но и възстановихме формата на стъпалото, която беше загубена заради сплескване на талуса и скъсени връзки и сухожилия, нарушавайки мускулната работа. Открихме анатомически правилния имплант за критически необходима зона и тази част от болестта отшумя“, каза специалистът.

От НИИ отбелязаха, че ендопротезирането позволява решаване на проблема бързо и радикално, така че човек в кратки срокове да си възвърне пълноценния начин на живот. За в бъдеще новосибирските специалисти планират да развиват тази технология – те вече успешно са провели и втората такава операция.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest