В Москва ще построят храм за православните спортисти

В Москва ще построят главен храм за всички православни спортисти на Русия.

Той ще бъде издигнат в Южно Бутово, пише „Интерфакс“, като се позовава на депутата от Държавната дума и куратор на „Програма-200“ Владимир Ресин.

Пролетта на 2021 г. строителите планират да приключат работите по нулевия цикъл: устройство на основите и монтаж на монолитни железобетонни конструкции на подземната част на зданието. Според Ресин това ще е най-големият храмов комплекс на столицата с църква за хиляда посетители. За първи път в историята на Москва за строеж е отделено толкова голяма територия – около 17 000 кв. м.

„Между нас си наричаме бъдещия храм ‘главен храм за всички православни спортисти на страната’, макар негов настоятел да е духовникът на олимпийския отбор на Русия йерей Андрей Алексеев. И тук известни спортисти ще преподават различни видове спорт, сред които дори световни шампиони“, разказа кураторът.

На територията на комплекса ще построят и музей на Дмитрий Донской, басейн, молитвен център, неделно училище, театрално студио, няколко спортни зали, а също така и предучилищен лицей и общообразователна гимназия.

„Програма-200“ предвижда строителството и възстановяването на 200 правослани храма във всички административни окръзи на столицата, освен Централния. В момента програмата обхваща около 240 проекта, отбелязва „Лента“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest