В Москва се въвежда режим на обща самоизолация

Въвежда се домашен режим на самоизолация за всички жители на Москва, независимо от възрастта, се съобщава на сайта на кмета на столицата Сергей Собянин.

Напускането на апартамента е позволено само при случаи на нужда от спешна медицинска помощ, както и при преки заплахи за живота и здравето. Освен това московчани, които са длъжни да се явят на работното място, могат да отидат на работа. Разрешено е да се правят покупки в най-близкия работещ магазин или аптека, да се разхождат домашни любимци на разстояние не по-голямо от 100 м от жилището, както и да се изхвърля боклук, предаде РИА „Новости“.

В следващите дни ще бъде възможно да се излиза със специален пропуск. Той ще бъде издаван на жителите на столицата по начин, установен от властите.

Новите правила не ограничават движението на личен и служебен, специализиран и обществен транспорт.

„През следващата седмица ще бъде въведена интелигентна система, която да следи за спазването на домашния режим и установените правила за придвижване на гражданите. Постепенно, но непоколебимо, ще затегнем контрола върху тази ситуация“, каза Собянин.

Отбелязва се, че режимът на самоизолация не ограничава правото на гражданите да посещават Москва или да напускат града.

Освен това кметът разпореди изплащането на обезщетение на всички безработни. Общата сума на обезщетенията и новите плащания ще възлиза на 19 500 рубли (228 евро) на месец.

„Плащането ще бъде автоматично, без заявления“, се казва в съобщението.

Ограниченията влизат в сила от момента на публикуване на постановлението.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest