В Москва първи пациенти с коронавирус са получили кръвопреливане от вече излекувани от инфекция

Седем пациенти получиха трансфузия, 11 възстановени станаха донори.

Първите процедури за преливане на дарена кръвна плазма от вече излекувани от коронавирус се проведоха в Института за спешна помощ „Н. В. Склифосовски“ и Градската болница № 52 в столицата. Това съобщи пред журналисти в четвъртък заместник-кметът на Москва по социалното развитие Анастасия Ракова, цитирана от ТАСС.

„Ние непрекъснато наблюдаваме развитието на колеги в други страни, подобни изследвания се провеждат успешно в Китай, Германия и САЩ. Надяваме се, че новият метод ще ни помогне да се справим по-ефективно с пандемията от коронавирус. Към днешна дата 11 пациенти, които се възстановиха от COVID-19 в Москва, станаха плазмени донори на други седем, които в момента се лекуват в градските клиники“, каза Ракова.

Институтът за спешна помощ „Н. В. Склифосовски“, Градска клинична болница № 52 и Центърът за кръвни изследвания „Гаврилов“ участват в разработването и тестването на тази технология. Имунитетът на донора се изучава съвместно с Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалей“. В бъдеще технологията ще може да се приложи и в други медицински заведения.

Според Андрей Буланов, главен специалист по трансфузия в министерството на здравеопазването в Москва, добре известно е, че тялото на човек, претърпял инфекциозно заболяване, произвежда антитела, което му позволява да победи инфекцията, но често този процес има свои особености в случай на конкретен патоген, намесата в него изисква повишено внимание.

„Важно е да се прецени кой от пациентите, които са се справили с коронавируса, ще бъде оптимален донор. Най-важното е да се установи в кой стадий на заболяването, в каква доза и в каква комбинация с други средства плазмата за реконвалесценция ще даде най-голям ефект“, каза Буланов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest