В Ленинградска област откриха Ил-2 със загинал екипаж

Военнослужещи от отделен батальон за специални издирвания на Западния военен окръг (ЗВО) откриха фрагменти от щурмовак Ил-2, който участвал в пробива на Ленинград. Самолетът е намерен в гора близо до населеното място Николское.

Според пресслужбата на ЗВО на мястото на катастрофата издирващите са открили останките на членове на екипажа. От земята те изкопаха орден „Червена звезда“ и медал „За храброст“, оръжия, фюзелажни елементи със серийни номера, съобщи „Российская газета“.

Военнослужещите установиха, че атакуващият самолет е част от 943-и щурмови авиационен полк. В екипажа са били младши лейтенант, родом от Тамбов, Владимир Иванович Усков и стрелецът-радиооператор Александър Павлович Беляков. Нацистите свалят самолета на 22 март 1943 година. За образцово изпълнение на бойни задачи на командването младши лейтенант Владимир Усков е награден с медал „За храброст“ и орден „Червена звезда“.

В Тамбов вече започна издирването на роднините на героя. Известно е, че той е роден през 1919 година. Живял е в къща номер 13 на улица „Буденна“. Тази къща все още стои. Но сегашните собственици не знаят нищо за семейство Ускови. Разследващите се надяват, че роднините ще бъдат намерени.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest