Общество

В Крим реконструираха уникален музей с подземно пристанище за подводници

Посетителите на „Обект 825“ вече могат да се запознаят с историята по създаването на по-рано секретния обект, да видят жизнеобезпечаващите му системи и ремонтните дейности на сухия док.

Специалистите от Военностроителния комплекс на министерството на отбраната на Русия завършиха мащабна реконструкция на музейното фортификационно съоръжение с подземно пристанище за подводници и сух док в Балаклавския залив в Севастопол.

Военните строители са пресъздали и реконструирали всички основни клъстери, разработили са нова концепция за функциониране на фондовете на музея и са направили негова триизмерна карта, посочват от пресслужбата на руското министерство на отбраната. Специфичната атмосфера на автентичното атомно подземно убежище от ХХ в. се допълва от съвременни мултимедийни технологии, осветление, интересни решения за звука и декорацията, както и оригинални инсталации с използването на автентични експонати и артефакти.

В различни участъци на музея са възстановени множество интересни исторически детайли, включително карта с разположението на подводните бази на територията на СССР към 1980-те, схема на действие на мощните защитни врати, макет на Балаклавския подземен комплекс с динамична подсветка на системите за жизнеобезпечение и схема за снабдяване с гориво.

Тайната подземна база на съветския Военноморски флот е изградена в средата на миналия век, за обслужване на военни подводници и може да издържи директен удар от атомна бомба с мощност 100 килотона, което е пет пъти по-силно от силата на удара срещу Хирошима.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest