Общество

В Крим отбекязаха 146-ата годишнина от Освобождението на България

В Международния детски център „Артек“ в Крим се проведоха тържествени събития, посветени на 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Артековците от лагера „Лазурный“ посетиха концерта, на който бяха изпълнени руски, татарски и български песни и танци. Наред с ярките изпълнения децата чуха познавателен разказ от водещите за историческите, културни и духовни връзки на руснаци и българи, както и как да ги съхраним в съвременния свят.

На празника беше организиран телемост между „Артек” и Руската гимназия в Бургас. От кратък исторически екскурз участниците в срещата се запознаха с датата 3 март, нейното значение за народите на България и Русия. Говориха за необходимостта да се противопостави на влошаването на отношенията между нашите народи.

Артековците се запознаха и с българските традиции и участваха в творчески майсторски класове по създаване на символа на пролетта в България – мартеницата.

Организатори на събитията бяха Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим „Паисий Хилендарски“, Кримски регионален клон на Световния руски народен съвет, Международен детски център „Артек“ със съдействието на Държавния комитет за междуетнически отношения на Република Крим, „Дом на дружбата на народите“ и Медийния център „И. Гаспринский“.

https://www.facebook.com/rusembul/videos/789229066354325

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest