В кои руски градове има метро?

Само седем града в страната има собствени метролинии, а само един град предлага високоскоростна подземна железница. Защо броят им е толкова малък?

Строителството на метро в Русия не е лесна задача, особено като се имат предвид тежките климатични условия. В годините на СССР има много амбициозни проекти, като например всички градове с над 1 милион жители да имат собствено метро. При разпадането на СССР през 1991 г. обаче в бившите републики има само 13 града с метро (освен Русия, метро се появява и в Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Азербайджан и Узбекистан). А през 1990-те изграждането на нови линии е временно преустановено. Днес в Русия има седем града с метро, както и няколко незавършени проекта.

Москва

„Комсомолская“Legion Media

Въпреки че плановете за метрото в Москва се появяват още през 1870-те, те са реализирани едва в епохата на СССР. Първата линия е открита на 15 май 1935 година. Дори в годините на Великата отечествена война Московското метро не спира да работи: през деня то превозва пътници, а през нощта е бомбоубежище. Днес Московското метро е едно от най-големите в Европа с 278 станции. Всеки ден то обслужва 9 милиона пътници.

Интериорът на метро станциите е толкова красив, че те се смятат за една от основните атракции за местните и чуждестранни туристи. Невероятният мрамор, великолепните полилеи и стъклописите могат да ви накарат да си помислите, че сте в дворец, а не в градския транспорт!

Санкт Петербург

„Автово“Legion Media

Втората метро система в Русия е открита през 1995 година. Тъй като градът е пристанище и е осеян с канали, геологията е много трудна и повечето станции трябва да се изградят дълбоко под земята. Най-дълбоката е Адмиралтейскаа – на 86 м под земната повърхност. Жителката на Санкт Петербург Ирина Ефрос споделя, че това е любимата ѝ станция: „Тя има невероятно красиви декорации на морска тематика. Човек може да прекара половин час в съзерцаване на мозаечните пана!“.

Уникална характеристика на метрото в Санкт Петербург, е че то е единственото в Русия с платформени врати. Съветските експерти смятат, че тези двойни врати ще пазят пътниците от случайно падане върху релсите.

Нижни Новгород

„Ленинская“Алексей Трефилов (CC BY-SA 4.0)

Това малко метро е открито през 1985 година. То се състои само от две линии и обслужва едва 115 000 пътници дневно (въпреки че в града живеят над 1,2 милиона души). В Нижни Новгород линиите минават през центъра, но не стигат до жилищните райони. Ето защо метрото не е особено популярен вид градски ранспорт“, казва Павел Зузин от Института по транспортна икономика към Висшата школа по икономика.

В близко бъдеще се планира да бъдат изградени нови станции от другата страна на р. Ока.

Новосибирск

„Маршал Покришкин“Legion Media

Единственото метро в Сибир е открито през 1986 г. и се смята за третото най-натоварено метро в Русия. То има само 13 станции, като изходите на някои от тях са направо в жилищни сгради: апартаментите са над входовете на партерния етаж.

Новосибирск е и градът с най-дългия метро мост в света (2145 м), който прекосява р. Об (отсечката над реката е дълга 896 м).

Самара

„Гагаринская“Legion Media

В града с население от над 1,1 милиона души, има само една линия на метрото с 10 спирки. Самото метро е открито през 1987 г. и не е особено популярен тип транспорт, но станциите заслужават внимание. Те са украсени с красив мрамор и тематични стенописи. Например, величествената станция „Победa“ е посветена на победата във Великата отечествена война, футуристичната станция „Гагарин“ – на изследването на космосa, а модернистичната „Спортивная“ – на спортните постижения на страната.

Екатеринбург

„Ботаническая“Legion Media

Единственото метро в Урал е в гр. Екатеринбург. То е открито през 1991 г., въпреки че строителството му започва още през 1980 година. Метрото свързва завода „Уралмаш“ с историческия център и жилищните райони. То се състои от една линия и 9 станции (едно от най-малките метра в света), но транспортира над 90 000 пътници всеки ден. Освен съвременни системи за разплащане като кредитни карти и Apple Pay, тук се използват и стари жетони от Московското метро, което предизвиква носталгия сред туристите от столицата.

Казан

„Кремльовская“А. Савин

Най-новото руско метро е открито през 2005 година. То има само една линия с 11 спирки и свързва жилищните и индустриалните райони. Казанското метро е с интересен „национален привкус“: всички надписи са дублирани на татарски, я някои от станциите са украсени в местен традиционен стил, като например „Кремльовская“. Казан планира да пусне и първото безпилотно метро в страната през 2025 година.

Волгоград

„Площад „Ленин“Legion Media

В този южен град пътниците използват необикновен транспорт за Русия – т.нар. „метро трамвай“. От 1984 г. тук работи високоскоростен трамвай, но някои от спирките му се намират под земята и приличат на истински метро станции. Те са украсени с големи красиви полилеи, сводове и мраморна облицовка, също като класическо съветско метро!

Недовършено метро

Има няколко руски градове, които са започнали изграждането на метро, но за момента то все още не е довършено. В уралския град Челябинск са построени две станции и няколко тунела, но строителството е преустановено заради липса на финансиране. Местните власти обмислят варианта вместо метро да изградят високоскоростен трамвай.

„Площад на Революцията“, ЧелябинскЧелябметротранспроект (CC BY-SA 3.0)

В Красноярск отриването на метрото непрекъснато се отлага, като за момента очакваната дата на пускането е през 2024 година. Но това също не е сигурно.Недостроената

Недостроената „Библиотека „Пушкин“ в ОмскLagunOff 57 (CC BY-SA 4.0)

В сибирския град Омск има построени няколко тунела и жп линии. Има и готови планове на станциите, а една от тях дори вече е открита. Строителството обаче е прекратено, а изоставената станция се е превърнала в местна атракция.

Планове за метро има и в Перм, Ростов на Дон и Уфа, но за момента те са отложени за неопределен период от време, тъй като се смятат за непрактични.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest