В Каспийско море отпразнуваха бойното кръщение на „Калибр“ с ракетни залпове

С пускове на ракети „Калибр-НК“ екипажите на корветите на Каспийската флотилия отбелязаха първото бойно използване на високоточното оръжие по обекти на терористи в Сирия.

Този път цели се оказаха мишени, имитиращи обекти на противника на остров Чечен.

Както съобщават от пресслужбата на Южния военен окръг (ЮВО), ракетните стрелби са извършени от корветата „Град Свияжск“. Малките ракетни кораби „Углич“ и „Великий Устюг“ този път са отработили електронни пускове на „Калибър“. Контрола в хода на стрелбата се осъществява от флагмана на флотилията – ракетния кораб „Дагестан“, пише „Российская газета“.

https://cdnimg.rg.ru/video/content/0/89/89/video_3303498_5649645.mp4

На кадрите за обективен контрол се вижда, че пусковете на високоточното оръжие се извършват по време на движение на кораба. Мишените, както съобщиха от военното ведомство, са били успешно поразени.

За обезпечаване безопасността на морския полигон, общата площ от над 1500 морски мили беше затворена за гражданско корабоплаване.

„Анализ и оценка на изпълнените по море учебно-бойни задачи ще бъдат проведени от командването на Каспийската флотили по данни от техническите средства за наблюдение и контрол след връщане на кораба в пункта на базиране“, уточниха от пресслужбата на ЮВО.

На 7 октомври 2015 от акваторията на Каспийско море фрегатата „Дагестан“ и корветите „Град Свияжск“, „Углич“ и „Великий Устюг“ изстреляха 26 ракети „Калибр-НК“. Цели бяха заводи за производство на взривни устройства, пунктове за управление, складове за боеприпаси и гориво, както и бази за подготовка на терористи в сирийските провинции Рака, Идлиб и Алепо. Всички обекти бяха унищожени. При това кръговото отклонение на ракетите от целите на разстояние на 15000 км съставляваше не повече от 3 километра.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest