В храма „Христос Спасител“ осветиха икона за Главната църква на руските въоръжените сили

В бъдеще реликвата ще заеме своето място в катедралата „Възкресение“ в парка „Патриот“.

В катедралата „Христос Спасител“ бе осветена икона за Главната църква на въоръжените сили на Руската федерация. Иконата е с образа на Архангел Михаил, който се счита за водач на небесната армия и покровител на организационните и мобилизационните органи на армията и флота, предаде ТВ „Звезда“.

В церемонията взеха участие военнослужещи и ветерани от тези части на Министерството на отбраната. Иконата е рисувана от Михаил Леонтев.

Основният храм на въоръжените сили на Руската федерация, изграден в парк „Патриот“ край Москва, е проектиран в монументален руско-византийски стил. Храмът ще бъде трети по големина след катедралата „Христос Спасител“ в Москва и Исакиевския събор в Санкт Петербург. Височината му заедно с кръста ще бъде 95 метра.

Строежът е по повод 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Катедралата и всичко свързано с нея са пропити със символика в памет на борбата срещу нацистите и всички, които са паднали в битка на бойното поле. Диаметърът на главния купол е 19 м и 45 см в чест на края на войната, 1945 година. Височината на камбанарията е 75 м, тоест броят на изминалите години от Деня на победата. Височината на камбаните също е 75 м, височината на малките куполи е 14 м 18 см (войната 1941-1945 г. е продължила 1418 дни и нощи).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest