В Германия изразиха възторга си от руския проект за бомбардировач ПАК ДА

Германското издание „Stern“ публикува материал за руския перспективен комплекс за далечна авиация.

Авторът на статията отбелязва, че през последните години Русия се занимава с модернизацията на своите Въоръжени сили. Журналистът е на мнение, че руската страна изпреварва Европа и САЩ в разработването на хиперзвуково въоръжение, пише „Военное дело“.

Същевременно в материала се отбелязва, че руските бомбардировачи Ту-95, Ту-160 и Ту-22М, които трябва да осъществяват пусковете на най-новите ракети, са доста стари и нямат стелт технологии.

Тази ситуация трябва да се коригира от ПАК ДА, който се разработва от конструкторско бюро „Туполев“ от 2014 година. Авторът на статията смята, че не може да се разчита само на достъпните изображения на самолета. Предполага се, че той ще бъде оборудван с два двигателя, а конструкцията му ще бъде изготвена на принципа „летящо крило“.

Очаква се първите модели на най-новия бомбардировач да излетят във въздуха през 2025-2026 г., а серийното производство да стартира до края на 2020-те години.

ПАК ДА ще може да изпълнява задачи по пробиване на противовъздушната отбрана на врага и да носи ядрени ракети в случай на мащабен конфликт. Като основно въоръжение самолетът ще използва хиперзвуковия комплекс X-47M „Кинжал“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest